Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens plan för Madeleine – hoppas dottern kan ta över

Det här är: Drottning Silvia.
Drottning Silvia tillsammans med prinsessan Madeleine när Childhoods 20-årsjubileum firades med en galamiddag i New York i oktober. Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Silvia och Madeleine.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Drottning Silvia har inga planer på att lämna arbetet med Childhood. 

Samtidigt hoppas hon att prinsessan Madeleine en dag kan ta över. 

– Jag vill inte pressa henne, säger drottningen i en stor intervju med GP:s Britt-Marie Mattsson.

I år firar World Childhood Foundation 20 år – stiftelsen som drottning Silvia startade 1999. Childhood arbetar för att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn och har nu för tiden kontor i Sverige, Tyskland, Brasilien och USA. Utöver det stöder stiftelsen ett hundratal projekt i omkring 15 länder. 

I år uppmärksammas 20-årsjubileet på flera sätt. I oktober firades med pompa och ståt med en galamiddag på Manhattan och på torsdag anordnas en middag på Kungliga slottet i Stockholm. 

I samband med firandet i New York i början på oktober berättade drottningen för Expressen att hon hade velat lägga ner Childhood. 

– Jag hade velat lägga ner det så fort det bara gick, då skulle jag ha vetat att det inte fanns några problem kvar med dessa svåra frågor. Tyvärr är det inte så och jag hoppas verkligen att en ny generation fortsätter kämpa med att hjälpa barnen och fortsätter med det har har påbörjat, sa Silvia då. 

Drottningen har inga planer på att släppa arbetet med Childhood. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hoppas Madeleine tar över 

Prinsessan Madeleine har arbetat med Childhood sedan hon var 17 år och sitter i dag i Childhoods svenska styrelse. Dessutom är hon hedersledamot i Childhood USA. I en stor intervju med Göteborgs-Posten berättar drottningen att hon hoppas att dottern en dag ska ta över arbetet med stiftelsen. 

– Jag vill inte pressa henne. Men som mamma är det underbart att se hur hon engagerar sig i något som jag själv tycker är viktigt. Hon hade tidigt en vilja att hjälpa till. Men det var inte lätt för en så ung flicka att bära allt detta, säger Silvia i intervjun.  

För GP delar drottningen även med sig av sina tankar kring metoo-rörelsen. Drottningen och kronprinsessan Victoria var på plats och lyssnade på uppropet #tystnadtagning på Södra Teatern i Stockholm 2017, då svenska skådespelerskor läste upp vittnesmål om grova sexuella ofredanden och trakasserier inom film- och teaterbranschen. 

Till GP säger drottningen att hon tycker att metoo är viktigt, men tillägger samtidigt: 

– Tänk om det hade funnits ett metoo för barn redan för 20 år sedan.

Kommenterar kungens beslut 

I oktober kom beskedet att ”Det kungliga huset” krymper. Kungen beslutade att prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn inte längre ska vara en del av kungahuset. Däremot är de fortfarande en del av kungafamiljen och får behålla sina prins- och prinsesstitlar. I intervjun med Göteborgs-Posten väljer drottningen att kommentera beslutet: 

– Det är inte en så dramatisk förändring. Mer ett sätt att tydliggöra kronprinsessfamiljens särskilda ställning. Alla i kungafamiljen känner ett stort ansvar och kommer också i framtiden att ställa upp när så behövs, säger hon. 

Barnen tillhör inte kungahuset längre: ”Kommer betraktas som privatpersoner”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.