Drottningens kusin kritiseras – skulle förhandla med Putin

Prinsen med sin hustru, prinsessan Michael av Kent.
Foto: BEN STANSALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Rysslands Vladimir Putin.
Foto: TASS / ALEXEI DRUZHININ/TASS/SIPA USA SIPA USA

Drottning Elizabeths kusin, prins Michael, har hamnat i blåsväder.

Prinsen använde sin kungliga status för personlig vinning – och var beredd att åka till Kreml för att förhandla med Putin.

Själv nekar han till anklagelserna. 

Prins Michael, 78, blev filmad på ett möte där reportrar under täckmantel fick veta att prinsen var beredd att åka till Ryssland för att förhandla med Putin på uppdrag av reportrarnas fiktiva företag, visar en granskning av Sunday Times och Channel 4.

Michaels vän, markisen av Reading, beskrev honom som ”Hennes Majestäts inofficiella ambassadör i Ryssland”. Markisen sa också att prinsen kunde möta Putin.

Prinsen själv har förnekat anklagelserna.

I ett uttalande säger hans talesperson att markisen ”lagt förslag som prins Michael inte hade velat, eller kunnat, uppfylla” under det inspelade mötet och att prinsen inte skulle deltagit i något utan den brittiska ambassadens tillåtelse.

”Konfidentiella tjänster” 

Markisen ska också ha varnat reportrarna för att prinsens tjänster var ”konfidentiella”.

– Vi pratar relativt diskret här för vi vill inte att världen ska veta att han träffar Putin enbart av affärsskäl.

Han uppskattade att prinsens pris för fem dagars resa till Ryssland skulle vara 50 000 pund, vilket motsvarar strax över 580 000 kronor.

Prinsen ska också ha varit villig att ge det påhittade företaget sitt kungliga stöd i ett inspelat tal med Kensington Palace som bakgrund. Priset för det skulle vara närmare 1,7 miljoner kronor.

Prinsen och hans hustru arbetar inte för tronen och erhåller inget apanage, men har representerat drottningen tidigare. Före pandemin deltog de på cirka 200 evenemang per år.

Prinsen jobbar till vardags på ett konsultföretag och paret betalar hyra för sitt hem i Kensington Palace, enligt BBC.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.