Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens krismöte – Meghan flydde landet

Hertigparet backar från sina roller i det brittiska kungahuset.
Harry och Meghan meddelade sitt beslut på onsdagen.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Meghan har nu flytt landet – och åkt tillbaka till sonen Archie som lämnades kvar i Kanada.
Foto: SPLASH NEWS/ABACA / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Drottning Elizabeth har kallat delar av kungafamiljen till ett krismöte efter Meghan och Harrys besked.
Foto: STEPHEN LOCK / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Drottning Elizabeth har kallat till krismöte efter att prins Harry och hertiginnan Meghan meddelat att de tar ett steg tillbaka från sina kungliga roller.

Samtidigt varnar polisen för att kostnaden för skattebetalarna kan skjuta i höjden om paret flyttar utomlands.

Nu har Meghan flytt till Kanada – och lämnat Harry att hantera krisen på egen hand.

Hertiginnan Meghan och prins Harry vill bli ekonomiskt självständiga genom att avstå apanaget – och i stället satsa på egna karriärer.

Paret vill därför ta ett steg tillbaka och avsäga sig de kungliga plikterna, men samtidigt behålla sina titlar.

Beskedet kom som en chock för delar av kungafamiljen. Prins Charles och prins William fick veta nyheten bara tio minuter innan det blev offentligt.

Meghan och Harry gick emot drottningens vilja när paret gick ut med sin plan offentligt. Drottning Elizabeth ska ha reagerat med ”djup besvikelse”, samtidigt som Charles och William enligt uppgifter blev rasande.

Drottning Elizabeth kallar till krismöte

Drottningen Elizabeth vill nu lösa situationen så snabbt som möjligt, enligt en källa vid hovet som Daily Mail haft kontakt med. Drottningen har därför kallat till ett krismöte för att hitta ”långsiktigt fungerande” framtida roller för Meghan och Harry.

Förutom drottningen och Harry ska även Charles och William delta i mötet, liksom brittiska regeringsföreträdare. Även utländska stater, som Kanada och USA, kan kopplas in eftersom prinsparet planerar att delvis bo i Nordamerika.

Meghan och Harry kommunicerade sitt beslut som om allt vore klappat och klart – men Buckingham Palace har varnat dem för att så inte är fallet. Daily Mail menar att det är ytterligare belägg för att paret gick emot familjens vilja.

Meghan Markle flydde till Kanada

Paret signerade uttalandet med sina kungliga titlar, vilket tyder på att de vill behålla dessa. Drottningen har dock befogenhet att ta bort titlarna.

Daily Mail rapporterar att hertiginnan Meghan flydde till Kanada på torsdagen – bara tre dagar efter att paret återvänt till Storbritannien. Hon lämnade alltså Harry att ensam hantera krisen i Buckingham Palace.

När Meghan och Harry flög till Storbritannien lämnade de nämligen kvar sonen Archie i Kanada. Enligt uppgifter planerar Meghan att stanna i landet på obestämd framtid.

Kostnadssmäll för skattebetalarna

Prins Harry och hertiginnan Meghan planerar att bo i både Kanada och Storbritannien framöver – något som kan få kostnaden för parets säkerhet att skjuta i höjden.

Paret skyddas vanligen av minst sex beväpnade poliser. Men under deras sju veckor långa semester i Kanada arbetade över tio poliser med personskyddet, eftersom ersättare behövde flygas in och ut.

Dai Davies, tidigare högt uppsatt vid den brittiska polisens kungliga personskydd, säger till Daily Mail:

– Det kommer kosta miljoner att skydda Harry och Meghan i det långa loppet. Om man tittar på kostnaderna för poliserna – deras lön, övertid, ersättning för utlandstjänst, pensioner, boende, flygbiljetter och så vidare – kommer den totala budgeten överstigas med 100 000 pund (motsvarande 1 240 000 kronor, reds. anm) per polis.

Han menar att arbetet med parets säkerhet kommer att bli mycket komplicerat – särkilt eftersom att prins Harrys hotbild är extra allvarlig.

– Jag tror inte att de har tänkt igenom det här över huvudtaget, säger Dai Davies.

Meghan och prins Harry stämde flera tidningar:

Hertiginnan Meghan berättade om den svåra tiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.