Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens hemliga kodnamn är nu avslöjat

Foto: REX/IBL

När Storbritanniens drottning Elizabeth är ute på officiella uppdrag kallas hon ”Sharon” eller bara ”S” av sina livvakter. 

Detta enligt uppgifter till The Sun.

En medarbetare vid drottningens säkerhetsorganisation som var på ett rekognoseringsuppdrag inför ett kungligt besök uppges enligt The Sun ha avslöjat att drottningen i skriftlig kommunikation kallas ”S”.

När han fick frågan vad bokstaven S står för, ska han ha kupat handen vid munnen och viskat:

– Det står för Sharon.

Kungahistorikern Hugo Vickers säger till The Sun att uppgiften om drottningens kodnamn mycket väl kan stämma.

– Syftet med alla kodnamn är att vara anonyma och lätta att lägga på minnet, säger han.

Hugo Vickers tillägger att S också skulle kunna stå för Sovereign, alltså regent på svenska.

Flera smeknamn inom familjen

The Sun konstaterar att Elizabeth är långt ifrån ensam bland världens berömdheter att ha ett kodnamn. Obamas ska ha varit ”Renegade”, medan Trump kallas ”Mogul”.

Vid sidan av livvakternas kodnamn har drottningen också flera smeknamn. Hennes make prins Phillip gillar att tala referera till drottningen som ”Lilibeth” och uppges även kalla henne ”sausage”, alltså ”korven”, när de är ensamma.

Elizabeths barnbarnsbarn prins George och prinsessan Charlotte kallar henne ”Gan-Gan”, medan deras pappa prins William i sin barndom uppges ha sagt ”Gary” till sin farmor när han förgäves försökte uttala ordet ”Granny”.

Kungahusets nyaste medlem, Meghan, uppges redan ha fått ett smeknamn av sin svärfar prins Charles. Han kallar henne ”Tungsten” – det engelska ordet för volfram som har den högsta smältpunkten av alla metaller.