Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens jultradition: Skålar i gin – och Philip sätter upp stjärnan

Elizabeth II är född 1926 och har varit drottning sedan 1952. Hon tog över tronen då hennes far Georg VI inte fick någon son.
Drottning Elizabeth inför sitt jultal år 2015.Foto: JOHN STILLWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kate, hertiginnan av Cambridge besökte en julgransplantering i förra veckan.Foto: JAMES WHATLING / MEGA / MEGA TT NYHETSBYRÅN

Den brittiska kungafamiljens jultraditioner avslöjas i en ny dokumentär.

Drottning Elizabeth skålar i gin, och det är prins Philips jobb att sätta stjärnan i toppen på granen, enligt brittiska Channel 5.

Kungafamiljen går också emot resten av Storbritannien, och delar ut presenter på ”fel” dag.

För familjen Windsor, liksom för de flesta familjer, finns det jultraditioner man inte ruckar på.

En av dem är vem som får äran att sätta julstjärnan i toppen på granen.

– Prins Philip sätter alltid guldstjärnan i toppen på granen, och kommer förmodligen fortsätta göra det i resten av sitt liv, säger kungaexperten Claudia Joseph i dokumentären ”Sandringham: The Queen at Christmas”.

När granen så är klädd samlas familjen på julafton för att avnjuta fördrink: och drottningen utbringar en skål för julen.

– Drottningen gillar en martini, andra väljer hellre champagne, säger Ingrid Seward, chefredaktör för Majesty magazine.

Presenter på julafton

I Storbritannien, som på många andra platser i världen, firas julen främst på juldagen, och klappar är något som delas ut på morgonen den 25 december när familjen vaknar.

Kungafamiljens julklappstraditioner skiljer sig dock från dess undersåtars, något som går flera generationer tillbaka.

Drottning Elizabeth är nämligen av tysk börd – hennes far föddes med efternamnet Sachsen-Coburg-Gotha, och familjen bytte till det mer brittisk-klingande Windsor under första världskriget – och i Tyskland precis som i Sverige så är julafton den stora dagen.

På julafton samlas därför hela den brittiska kungafamiljen för att avnjuta afternoon tea mellan klockan 16 och 18, då de också passar på att dela ut klappar till varandra. 

Prins Charles före detta butler berättar i Insider att de vuxna i familjen mest ger ”humoristiska presenter” till varandra.

– Vad ger man till folk som har allt, lägger han till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.