Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens hyllning – budskapet med klänningen

Tidigare i oktober meddelade kungen att Madeleine och Carl Philips barn utesluts från kungahuset.
Drottning Silvia är i Beirut med andledning av sitt arbete med Mentor. Foto: Mattias Hellström / SPA

Här är drottningens hyllning till Libanon! 

Under en välgörenhetsmiddag i Beirut valde drottningen en klänning med inhemsk anknytning. 

– En väldigt fin gest av drottningen, säger Expressens modeexpert Therese Loberg. 

Under tre hektiska dagar besöker drottning Silvia Beirut i sitt arbete med organisationen Mentor. På tisdagskvällen mötte drottningen Libanons premiärminister Saad Hariri. Därefter fortsatte programmet med en välgörenhetsmiddag för Mentor Arabia. 

Under dessa programpunkter bar drottningen en crèmefärgad, a-linjeformad klänning med markerad midja prydd med guldfärgade och transparenta detaljer. Hon matchade den böljande kreationen med guldfärgade skor och markerade midjan med ett crèmefärgat, smalt skärp. Som krona på verket bar hon ett stilrent, guldfärgat halsband. 

Klänningen är skapad av den libanesiska designern Elie Saab och kommer från 2019 års vårkollektion, vilket bloggaren The Royals And I var först med att rapportera. 

– Wow Silvia, vilken uppenbarelse. Det är inte första gången som kungafamiljen väljer en designer från det land som de besöker. En väldigt fin gest av drottningen, säger Expressens modeexpert Therese Loberg. 

Drottningen bar en klänning som är skapad av libanesiska designern Elie Saab.Foto: Mattias Hellström / SPA
Klänningen var prydd med guldfärgade och transparenta detaljer. Foto: Mattias Hellström / SPA

”Fullkomligt skimrar” 

– Elie Saab är känd för sina extravaganta aftonklänningar och vem bär inte upp en sådan klänning bättre än en drottning? De ljusa färgerna matchar Silvias mörka hår perfekt och det guldiga gör att hon fullkomligt skimrar, fortsätter Loberg. 

Även kronprinsessan Victoria som har burit Saabs design flera gånger, bland annat på ett antal Nobelfester. Klänningen drottningen bar under tisdagens middag har dock fått justeras något. 

– Originalklänningen har en djup slits som kanske inte helt skulle passa i sammanhanget, säger Loberg. 

Halsbandet drottningen bar. Foto: Mattias Hellström / SPA
Midjan markerade drottning Silvia med ett skärp. Foto: Mattias Hellström / SPA

Sätt att visa respekt 

Hovets informationschef Margareta Thorgren kommenterar Silvias klädval:

– Drottningen har med stor sannolikhet valt en libanesisk designer med anledning av att hon besöker Libanon, säger hon. 

Drottningen har även under tidigare resor valt att bära kläder som har med värdlandet att göra. Under en resa till Österrike i februari valde drottningen en dirndl – en österrikisk folkdräkt. Margareta Thorgren berättar att klädval vid resor generellt kan vara ett sätt att visa omsorg och respekt för värdlandet i fråga. 

– Kläderna är ju också ett statement. Både klädval och färger kan vara ett sätt att visa omsorg och respekt inför arrangören eller landet. Något som också finns i åtanke är hållbarhetstänket, man återanvänder kläder, säger hon. 

Silvia: ”Vi behöver många Gretor”

Drottning Silvia i en tidigare intervju om Greta Thunberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.