Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bakslaget för Silvias hjärteprojekt – stoppas

Drottning Silvia.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Drottning Silvia med sjuksystrar som utbildades till Silviasjuksköterskor på Silviahemmet.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

De modulhus som Silviahemmet byggt på Drottningholm måste rivas – efter klagomål och ilska från grannar.

Det nu tillbakadragna bygglovet beviljades av Ekerö kommun efter påtryckningar, skriver Aftonbladet

Stiftelsen Silviahemmet grundades på initiativ av drottning Silvia i mitten på 90-talet, och drottningen sitter själv i styrelsen. Ekerö kommun har tidigare beviljat bygglov för stiftelsen att bygga ut verksamheten med två modulhus med lägenheter på sin mark. 

Men boende i området har överklagat planerna på de moderna byggnaderna, som de menar är "helt främmande i den unika miljön", rapporterar Aftonbladet.

När överklagandet inte vann bifall hos länsstyrelsen gick tre grannar vidare till mark- och miljödomstolen – där man nu beslutat att häva det beviljade bygglovet.

LÄS OCKSÅ: Silvia: "Se inte mig som er skolfröken" 

Petade ordföranden: Fick bygglov efter påtryckningar

Att projektet fick bygglov från första början föregicks av märkliga omständigheter, uppger fritidspolitikern Lennart Nilsson (M), andre vice ordförande i kommunfullmäktige, för Aftonbladet.

Nilsson var också ordförande i byggnadsnämnden när ansökan från stiftelsen kom in 2016. Han menar att de var väldigt angelägna om att modulhusen skulle stå klara till maj 2017.

– Då önskade drottningen att det skulle vara invigning för det var något jubileum för Silviahemmet. Då skulle det vara klart, det var väldigt bråttom, säger han.

"Hade tappat ansiktet inför drottningen"

Samtidigt som byggnadsnämnden ansåg att det skulle bli svårt att bevilja husen på kulturområdet, menar Lennart Nilsson att påtryckningar började komma från kommunledningen och kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M).

– Han sa ju sen att han hade tappat ansiktet inför drottningen på grund av att jag inte bara släppte igenom det här bygglovet utan vidare, säger Nilsson.

En vecka efter att Lennart Nilsson petades som ordförande i byggnadsnämnden beviljades Silviahemmets bygglov.

LÄS OCKSÅ: Silvia: "Se unga insjukna i demens är allra värst" 

Hovet: "Respekt för alla frågor och funderingar"

Efter att bygglovet nu hävts i mark- och miljödomstolen är framtiden oviss för modulhusen, som i och med domen är att betraktas som "svartbyggen". 

Hovets informationschef Margareta Thorgren uppger för Aftonbladet att stiftelsen nu ska kontakta kommunen för en dialog om eventuella förändringar.

"Drottningen är stolt över Silviabo-konceptet - att ge äldre par, där en drabbats av demens, möjligheten till ett gemensamt hem där de kan fortsätta åldras ihop", uppger Thorgren i ett mejl till tidningen, och skriver vidare att projektet har "respekt för alla frågor och funderingar som kommer upp i samband med nya byggprojekt".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.