Det var på juldagen som beskedet kom om att författaren Ari Behn tagit sitt liv. Behn, som tidigare varit gift med prinsessan Märtha Louise, blev 47 år gammal.
För det norska kungahuset kom nyheten med stor sorg. Även efter Ari Behns skilsmässa med prinsessan hade han en nära relation till familjen – däribland exmakans mamma, drottning Sonja.
– Ari var en viktig del av vår familj i många år och vi bär med oss varma, goda minnen av honom. Vi är tacksamma för att vi fick lära känna honom, sa kungaparet i en kommentar efter dödsbeskedet.
Drottningen ställer in offentligt åtagande
På måndagen kommer nu besked om att drottning Sonja valt att ställa in det som skulle bli hennes första offentliga åtagande sedan Ari Behns död. Kungligheten skulle närvara vid öppningen för en konstutställning av Henie Onstad på Kunstsenter 2 januari.
I stället har schemapunkten nu plockats bort från drottningens program, rapporterar NRK.
Ari Behns kommer att begravas den 3 januari.
Hittills är det okänt om drottning Sonja kommer att närvara vid ceremonin. Däremot står det klart att svenska kronprinsessan Victoria kommer att resa till Norge för att finnas där som stöd till den nära vännen Märtha Louise. Det kunde Svensk Dam rapportera på söndagen.
Ari Behn om relationen till drottning Sonja
Enligt den norska författaren Trond Norén, som skrivit sex böcker om kungahuset, var Ari Behn öppen om sin goda relation till den tidigare svärmodern, drottning Sonja.
– Han sa att hon kunde vara sträng mot honom och sätta honom på plats när det behövdes, men det var uppenbart att de hade mycket att prata om. De var förmodligen på samma våglängd genom deras gemensamma intresse för konsten, berättar författaren för VG.
De två ska ha träffats flera gånger de senaste åren, bland annat på en konstutställning i somras, skriver VG.
Ari Behn kallade drottningen ”inspirerande” och har beskrivit deras relation som ”mycket nära”.
HAR DU SJÄLVMORDSTANKAR? HIT KAN DU VÄNDA DIG
Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.
Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.
En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.
Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.
Ring alltid 112 om läget är akut.
BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.
BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.
Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.
Jourhavande präst: Nås via 112.
Föräldratelefon: 020-85 20 00.
Jourhavande kompis: 020-22 24 44.
Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.
Telefonjouren: 08-34 58 73.
Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.