Drottningen om Putin och Xi Jinping: ”Väldigt irriterande”

Se hur klimatet har förändrats de senaste åtta åren
Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL METZEL / AP TT NYHETSBYRÅN
Xi Jinping.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK

Drottning Elizabeth kan inte dölja sin besvikelse om världsledarna som inte verkar resa till klimattoppmötet, däribland Vladimir Putin och Xi Jinping.

– Det är väldigt irriterande när de pratar men inte gör något, säger drottning Elizabeth enligt Mirror.

Världsledarna ska samlas i Glasgow för klimatkonferensen COP26 i november. Men det är fortfarande osäkert vilka som faktiskt kommer.

Rysslands president Vladimir Putin sade under onsdagen att han eventuellt inte kommer att resa till klimattoppmötet ”på grund av pandemisituationen”.

– Jag skulle dock fortfarande delta i arbetet under COP26, säger Vladimir Putin enligt CNBC.

Kinas ledare Xi Jinping kommer inte att närvara vid klimatkonferensen, enligt The Telegraph. Brasiliens president Jair Bolsonaro och Indiens premiärminister har inte heller bekräftat att de kommer att delta.

Drottning Elizabeth.
Foto: STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Drottningen: ”Väldigt irriterande när de pratar men inte gör något”

Drottning Elizabeth närvarade vid det walesiska parlamentets öppnande i Cardiff under torsdagen. Drottningen var ovetande om att hon filmades när hon hade en privat konversation med hertiginnan Camilla och politikern Elin Jones om det kommande klimattoppmötet.

– Extraordinärt, eller hur? Jag har hört så mycket om COP, men vi vet fortfarande inte vilka som kommer, ingen som helst aning. Vi vet bara vilka som inte kommer, säger drottningen.

Vladimir Putin och Xi Jinping är de klart profilstarkaste namnen som ännu inte tackat ja till att närvara vid klimattoppmötet.

– Det är väldigt irriterande när de pratar men inte gör något, säger drottningen.

När Elin Jones nämnde hur prins William nyligen kritiserade rymdturismen och krävde att miljardärerna i stället fokuserar på vår planet sken Elizabeth upp:

– Ja, jag läste om det.

Så påverkar förändringarna i klimatet jorden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.