Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningen och prins Philip vaccineras inom några veckor

Läkaren och förvaltaren Ulf Arvidsson om godkännandet i Storbritannien.
Drottnign Elizabeth och prins Philip kan snart få vaccinera sig mot covid-19.
Foto: CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Drottning Elizabeth och prins Philip 99 kommer att vaccineras mot Covid-19 de närmaste veckorna, skriver Daily Mail.

Någon förtur ska de dock inte få.

Drottningen väntas sedan göra ett tillkännagivande när hon vaccinerats för att uppmuntra resten av befolkningen att låta vaccinera sig

I kraft av sin höga ålder tillhör drottning Elizabeth, 94, och prins Philip, 99, en riskgrupp för covid-19. Därmed finns de också långt fram i kön när det gäller att få vaccin mot sjukdomen – i Storbritannien har man bestämt att personer över 80 och personer på äldreboenden ska prioriteras i den första omgången vaccination som distribueras. 

Drottningparet kommer dock inte att gå före kön i kraft av sina ämbeten.

Gick ut offentligt om poliovaccin

Troligen innebär detta att de kommer att vaccineras inom några veckor, på inrådan från sina läkare. 

Sedan hoppas experter att paret kommer att gå ut offentligt med att de fått sin dos och på så vis hjälpa till att bekämpa all desinformation som sprids av konspirationsteoretiker, skriver Daily Mail. Experternas stora farhåga är att en stor andel av befolkningen kommer att avstå vaccination av obefogad rädsla för vad vaccinationen kan leda till. 

Hovet ska dock enligt tidningen oroas över att uttalande ska ses som politiskt, men redan 1957 gjorde drottningen något liknande. Då offentliggjorde hon att hon låtit vaccinera prins Charles och prinsessan Anne mot polio – just för att motverka rädsla för vaccinet.

Förra veckan bekräftades det att prinsparet drabbats av covid-19.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.