Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottningen: Estelle vägrar äta fisk som ”äter plast”

Modeexperterna tycker till: ”Väldigt elegant”
Svenska Dagbladet träffade kungen och drottningen under ett besök i Indien. De fick frågor om klimat, flygresor och förhoppningar inför 2020.
Foto: SVEN LINDWALL
Prinsessan Estelle är medveten om att det finns små plastpartiklar i havet som fiskarna får i sig, berättar drottningen.
Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

I en intervju med Svenska Dagbladet berättar det svenska kungaparet om familjens klimatångest.

Prinsessan Estelle har tackat nej till att äta fisk, säger drottning Silvia.

– Vi hade fisk till lunch men hon åt inte. Så jag frågade – tycker du inte om fisken? Vill du inte äta? Och då säger hon: nej, för den äter plast.

Svenska Dagbladet tog rygg på kungaparet under ett officiellt besök i Indien där kung Carl Gustav och drottning Silvia bland annat spenderade en dag med att plocka skräp på stranden Versova i Bombay. 

Intervjun kom att handla om kungafamiljens egen syn på det rådande klimathotet. Drottning Silvia berättade att till och med kronprinsessan Victorias dotter Estelle, 7, tänker på det, skriver SvD.

– Vi hade fisk till lunch men hon åt inte. Så jag frågade – tycker du inte om fisken? Vill du inte äta? Och då säger hon: nej, för den äter plast, säger drottningen och syftar på Estelle. Ett litet barn hör något och så får det den konsekvensen. Hon förstår att det är farligt med de små partiklarna.

Kungen: ”Jag kör elbil”

Kungaparet gör många flygresor i såväl sitt ämbete som privat. SvD:s reporter frågade hur kungen och drottningen ser på sina flygningar ur ett klimatperspektiv och fick svaret av kungen att vid längre resor är flyget oundvikligt. 

Han tillade att den som vill flyga bör tänka på syfte och mål med sin resa. Kanske kan man överväga alternativa färdmedel, säger kungen.

– Jag kör själv elbil sedan flera år tillbaka. Tåg är också ett bra färdmedel för resor i vårt land. 

Tar upp svensk kriminalitet

Ett nytt år och decennium står för dörren. SvD:s reporter frågar kungaparet vad de har för förhoppningar inför nästa år. Kungen svarar att han känner en oro då ”olika konflikthär­dar ligger och pyr överallt”.

– Jag tycker att det varit ett eländes elände just nu. Både hemma, med all kriminalitet som pågår, och utomlands är det inte mycket bättre. Man skulle vilja ha ett år då världen kan vila ut för att samla kraft, inrikta sig på framtiden och försöka klara av den här kli­matproblematiken, säger han.

Drottningen fyller i att hon har förhoppningar inför 2020, men att hon känner stor oro.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.