Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Drottningen har kört bil i 75 år – utan körkort

Drottning Elizabeth II är den nuvarande monarken.
Drottning Elizabeth II har inget körkort – trots att hon har kört bil i 75 år. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Drottningen lärde sig att köra bil under andra världskriget. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Drottning Elizabeth har kört bil i 75 år – utan körkort.

Den brittiska monarken lärde sig köra under andra världskriget och har sedan dess föredragit att själv sitta bakom ratten, även när hon blivit till åren.
Något officiellt körkortstest har drottningen aldrig tagit, varken praktik eller teori, då hon som statsöverhuvud helt enkelt inte behöver något.

Drottning Elizabeth har aldrig tagit körkort, trots att hon har kört bil sedan hon var tonåring.

Hon är den enda personen i Storbritannien som har laga rätt att göra detta – en av många fördelar med att vara drottning – och hennes bilar behöver inte heller bära registreringsskylt.

Så sent som i förra veckan avslöjade före detta premiärminister David Cameron i sin nyutkomna självbiografi att drottningen kört honom i ”halsbrytande fart” över ägorna på slottet Balmoral i Skottland.

Hon ska också – enligt Cameron – vara den enda kvinnan i världen som agerat chaufför åt kungen av Saudiarabien, när hon körde runt honom under hans besök på Balmoral. 

Bilförare av rang

Drotting Elizabeth, 93, är känd för att inte låta sin ålder stå i vägen för en åktur, och så sent som i våras syntes hon bakom ratten.

Även om hon aldrig har formellt testats och godkänts så har hon kört bil i drygt 75 år.

Drottning Elizabeth lärde sig köra bil under andra världskriget när hon gick med i den brittiska motsvarigheten till Lottakåren.

Där utbildades hon till chaufför och mekaniker och deltog i kampanjen mot Nazityskland och de andra axelmakterna på hemmaplan.

Elizabeth kröntes till drottning av Storbritannien och Samväldet år 1953, åtta år efter världsfreden, 25 år gammal.