"Det finns historier som vi inte får glömma. Som vi måste bevara, och berätta om och om igen", sa drottning Silvia i sitt tal till på Förintelsens minnesdag. Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL"Det finns historier som vi inte får glömma. Som vi måste bevara, och berätta om och om igen", sa drottning Silvia i sitt tal till på Förintelsens minnesdag. Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL
"Det finns historier som vi inte får glömma. Som vi måste bevara, och berätta om och om igen", sa drottning Silvia i sitt tal till på Förintelsens minnesdag. Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL
Årets stipendiat blev kompositören Jacob Mühlrad, 25. Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ/IBL IBLÅrets stipendiat blev kompositören Jacob Mühlrad, 25. Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL
Årets stipendiat blev kompositören Jacob Mühlrad, 25. Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Drottning Silvias tal rörde publiken till tårar

Publicerad

Det var tårfyllt när drottning Silvia på Förintelsens minnesdag höll ett tal på Dramaten i Stockholm.

Hon vände sig direkt till publiken med en uppmaning att hålla minnet levande.

– Det är vår skyldighet att göra detta, sa drottning Silvia.

På fredagen besökte drottning Silvia Dramaten i Stockholm för att dela ut ett stipendium från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen.

När Micael Bindefeld stod på scenen och skulle presentera stipendiaten och drottning Silvia var han tårögd och märkbart rörd av stämningen i salen.

Därefter höll drottningen ett mycket känslosamt tal om vikten av att minnas Förintelsen – och berättade hur hon själv funderat över hur hon ska förmedla kunskap om den till sina barn och barnbarn.

– Varje liv är en historia. Men hur håller vi historien levande? Vi som växt upp efter andra världskriget ställer oss den frågan. Hur engagerar vi våra barn och barnbarn?

Stipendiet går till en person eller en organisation som försöker förmedla kunskap till en bred publik genom berättelser om Förintelsen.

"Kan ofta förmedla det som orden inte klarar"

Årets stipendiat var kompositören Jacob Mühlrad, 25, som i höst har världspremiär för sitt körverk som bygger på en fiktiv dialog mellan honom och hans morfar som överlevde Förintelsen.

– Musiken är ett språk som talar direkt till hjärtat. Den kan ofta förmedla det som orden inte klarar. När Jacob berättar sin morfars historia, med kören som instrument, bevarar han den också för framtiden och låter den leva vidare. I våra minnen och i våra hjärtan, sa drottning Silvia i sitt tal.

Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Drottning Silvia vände sig också direkt till publiken och uppmanade alla att hålla minnet av Förintelsen levande.

– Det finns historier som vi inte får glömma. Som vi måste bevara, och berätta om och om igen. Även när det gör ont att minnas. Det är vår skyldighet att göra detta. Av respekt mot dem som gått före oss – och av omsorg om dem som kommer efter oss.

"Känner mig hedrad"

Strax innan Jacob Mühlrad skulle ta emot priset var han nervös – och förväntansfull.

– Det känns hedersamt att vara här och ta emot det här. Det känns som ett otroligt gott syfte och jag är väldigt tacksam för Micael Bindefelds stiftelse som ger mig den här chansen, att färdigställa det här körverket.

Hur känns det att ta emot stipendiet från drottning Silvia?

– Fantastiskt. Jag känner mig hedrad över att få träffa henne.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.