Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Drottning Silvias stora seger när Victoria tappar

Drottnigs Silvia utklassar sina motsvarigheter i de nordiska kungahusen. Foto: OLLE SPORRONG
Kronprinsessan Victoria förlorar kampen mot sin norska motsvarighet Haakon. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya siffror visar att drottning Silvia utklassar sina motsvarigheter i de nordiska kungahusen.

I alla fall när bloggarna TheRoyalsAndI och Princess Marie's Closet har räknat på antalet dagar som de kungliga haft officiella framträdanden.

Samtidigt förlorar kronprinsessan Victoria kampen mot sin norska motsvarighet Haakon.

Kungafamiljen har sannerligen inget "nio till fem"-arbete. Det röt till och med drottning Silvia själv ifrån med i SVT:s "Året med kungafamiljen", som en vass pik till TV4:s "Kungahuset 9-5".

– Det här är inte nio till fem, det är det verkligen inte. Vi har kontorsarbete, så ser det ju ut, men sedan är det olika besök och sammanträden, sa drottning Silvia i programmet och la till att av sju kvällar på en vecka är hon och kungen borta på uppdrag under fyra eller fem i snitt.

Har fler åtaganden än vad som anges

Ett urval av kungafamiljens officiella åtaganden presenteras på hovets hemsida, men hovet betonar ofta att kungafamiljen utöver dessa har interna möten och förberedelsearbete inför resor och besök. Samma princip gäller för de flesta kungahus.

Hovet betonar ofta att kungafamiljen utöver dessa har interna möten och förberedelsearbete inför resor och besök. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är dock den enda öppna källan till detaljinformation om kungligheternas scheman – och de kungliga bloggarna TheRoyalsAndI och Princess Marie's Closet har sammanställt antalet dagar som de nordiska kungligheterna arbetat med officiella uppdrag. Kungahusens kalendrar har använts som källa till informationen.

Silvia utklassar sina motsvarigheter

Där står det klart att drottning Silvia utklassar sina nordiska motsvarigheter. Drottning Sonja i Norge hade 72 arbetsdagar jämfört med Silvias 129. Prins Henrik av Danmark, gift med drottning Margrethe, hade enbart 20. Förklaringen till Henriks låga tal är att han under året trappat ner på uppdrag på grund av demens.

Kronprinsessan Victoria kommer på en andraplats bland de nordiska kungahusen. Flest antal arbetsdagar enligt den officiella kalendern hade kronprins Haakon av Norge med 140 dagar. Kronprinsessan Victoria hade 90 och Danmarks kronprins Frederik endast 88.