Drottning Silvias ånger – efter hektiska åren

Drottning Silvia under Italiens presidents statsbesök i Sverige tidigare i november.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Silvia tillsammans med äldsta barnbarnet prinsessan Estelle, under firandet av kronprinsessan Victoria 2012.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Kungen och drottningen när de besökte Ericsson Studio i Kista, under den italienska presidentens besök.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Foto: PONTUS HÖÖK

Drottning Silvia, som snart blir 75 år, är mycket familjekär och gläds väldigt över sina barnbarn. 

I en personlig intervju med Kungliga magasinet berättar drottningen om hur svårt det har varit att kombinera plikter och med familjeliv. 

– Självklart känner vi, som så många andra med en hektisk tillvaro, att vi inte har varit tillräckligt mycket med våra barn, säger hon till tidningen. 

Dagen före julafton fyller drottning Silvia 75 år. Födelsedagen kommer att firas stort, med flera dagars festligheter.  

I samband med drottningens födelsedag publicerar nu Kungliga magasinet en stor intervju med drottningen, som gjordes på Solliden i somras. 

Silvia har varit drottning i 42 år, och det har gått lika många år sedan den där dagen i juni 1976, när hon gifte sig med kung Carl Gustaf i Storkyrkan i Stockholm. En dag hon aldrig kommer att glömma. 

För Kungliga magasinet berättar drottningen att hon genast kände sig välkommen till landet och till kungafamiljen. 

– Visst, jag kom från en helt annan bakgrund och det fanns saker jag måste lära mig, framför allt språket. Men Sverige var ingen ny bekantskap. Min pappa arbetade för det svenska företaget Uddeholm sedan 1949 och min familj hade flera svenska vänner. Sverige var någonting väldigt positivt för mig – inte alls främmande – och jag har alltid värdesatt svenskarnas vänlighet, diskretion och organisationsförmåga, säger drottningen till Kungliga magasinet. 

Drottningen och kungen efter vigseln i Storkyrkan 1976.
Foto: PRB / TT / TT NYHETSBYRÅN

Opraktiskt att bo kvar i stan 

Året efter kom första barnet, kronprinsessan Victoria, och ytterligare två år senare kom prins Carl Philip. Innan prinsessan Madeleine föddes så bestämde kungaparet sig för att lämna Stockholms innerstad och flytta ut till Drottningholms slott. 

Drottningen säger till Kungliga magasinet att det blev opraktiskt att bo med två barn i våningen på det kungliga slottet. 

– Vi ville att Victoria och Carl Philip skulle ha närhet till naturen, kunna andas frisk luft och leka utan att det krävdes en massa planering och skjuts genom halva Stockholm till någon lämplig park eller lekplats. Jag blev förälskad i Drottningholm redan första gången jag såg slottet. Det är en underbart vacker plats med parken och närheten till vattnet. Jag tycker mycket om att promenera och cykla där och finner verklig sinnesro i den vackra miljön, säger drottningen till tidningen. 

”Var inte lätt att lämna gråtande barn”

Nu har familjen växt betydligt, och drottningen har numera sju barnbarn. Något som verkligen gläder henne. För Kungliga magasinet berättar drottningen om hur roligt hon tycker det är att se barnen utvecklas. 

Hela kungafamiljen samlad på Solliden på Öland förra sommaren.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / KUNGAHUSET.SE

Men hon ser också tillbaka på sin egen tid som småbarnsförälder, och berättar om att det var svårt att bara vara hemma med barnen. 

– För vår del var det tyvärr inte möjligt med vare sig mamma- eller pappaledighet. Vi behövde hitta ett sätt att kombinera föräldraskap med våra kungliga uppdrag. Det var mycket som var viktigt, och jag försökte vara med så mycket jag kunde och orkade i officiella sammanhang. Vi hade mycket fin hjälp hemma, men det var inte lätt att lämna gråtande barn. Detsamma gäller nu för kronprinsessan, jag tror hon förstår hur svårt det var för oss att kombinera plikter med familjeliv. Självklart känner vi, som så många andra med en hektisk tillvaro, att vi inte har varit tillräckligt mycket med våra barn, säger hon till Kungliga magasinet. 

Kungliga Magasinet ger ut en specialtidning om drottningen i samband med hennes 75-årsdag.

Drottningen säger till tidningen att hon ser fram emot 23 december, hennes stora dag. Och det är säkert fler som ser fram emot högtidsdagen – för några dagar sedan skrev Expressen om att prinsessan Madeleine med familj reser till Sverige för att delta i firandet. 

Kungliga Magasinets specialtidning om drottning Silvia finns att köpa i butik nu. 

LÄS MER: Prinsessan Madeleine kommer till Sverige över jul för att fira drottning Silvia


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.