Drottning Silvia hålls kvar på sjukhuset

Drottning Silvia har förts till Danderyds sjukhus.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Prinsessan Madeleine följde med drottning Silvia till sjukhuset.
Foto: David Sica / STELLA PICTURES DAVID SICA

Drottning Silvia fördes till sjukhus efter att ha drabbats av yrsel.

Hovet uppger att hon fortfarande är kvar på sjukhuset för observation, och enligt nya uppgifter stannar hon minst till juldagen.

– Det har varit flera familjemedlemmar och hälsar på henne, säger hovets presschef Margareta Thorgren.

I går firade drottning Silvia sin 73-årsdag. Expressen var under fredagen först med att avslöja att drottningen under sent under fredagskvällen fördes till sjukhus.

Enligt hovets informationschef Margareta Thorgren har drottningen varit förkyld under en längre tid och drabbats av yrsel. Man tog då beslutet att köra drottningen till sjukhuset för provtagningar och observation.

"Hovet bekräftar att Drottningen förts till sjukhus sent i går kväll. 

Drottningen har varit förkyld en tid och drabbades under fredagskvällen av yrsel. 

Drottning Silvia är kvar på sjukhuset för observation och provtagning. Hon mår efter omständigheterna bra", skriver Margareta Thorgren i ett mejl till Expressen.

Madeleine var med sin mamma på sjukhuset
Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES ROBERT EKLUND

Nu avslöjar hovet fler detaljer om bakgrunden till drottningens sjukhusvistelse.

– Hon har haft en förkylning någon vecka, säger Margareta Thorgren.

På julaftonseftermiddagen kom beskedet att drottningen, på läkares rekommendation, stannar ytterligare en natt.

– Det är planerat nu att hon stannar över natten. Så tas ett nytt beslut i morgon bitti, säger Margareta Thorgren.

Är någon från familjen hos henne?

– Det har varit flera familjemedlemmar och hälsar på henne. Men det är inget vi kommenterar ytterligare, säger hovets presschef Margareta Thorgren.

"Firar som planerat"

Kungafamiljen firar i övrigt jul enligt planerna.

– De firar som planerat. Julfirandet är privat för kungafamiljen, så vi kommenterar inte det ytterligare. Men det sker enligt planerna, förutom att drottningen är på sjukhus denna julafton, säger Margareta Thorgren.

Det ska inte vara någon försämring som gör att läkaren velat hålla kvar drottningen ytterligare en natt.

– Vi kan bara informera om att drottningen mår bra. Hon är där för observation och provtagning. Eftersom det har gått en bra bit in på julafton har läkarna rekommenderat att hon är kvar över natten, säger Margareta Thorgren och fortsätter:

– Man tar det säkra före det osäkra.

Prinsessan Madeleine följde med till sjukhuset

Drottningen fördes till sjukhus i samband med Drottningholms slottsteaters konsert i Drottningholms slottskyrka. Med till sjukhuset följde prinsessan Madeleine. Prinsessan stannade kvar hela natten tillsammans med sin mor.

Drottning Silvia firade sin födelsedag på fredagen traditionsenligt med familjen på Drottningholm. Drottning Silvia har inga officiella uppdrag kvar i kalendern under året.

Nyligen fick drottning Silvia ta emot Bayerischer Stifterpreis. Ett stipendium på 25 000 euro, motsvarande drygt 240 000 kronor, som hon får för sina insatser för barns rättigheter genom World Childhood Foundation. I mitten av december reste hon till München för att delta under prisceremoni. I en intervju med Expressen beskrev hon då sitt arbete som, stundtals, överväldigande. Och sa sedan om glädjen över priset:

– Därför är det klart att ett sådant här pris gör att man känner att det var bra. Att det är viktigt, det man gör. Och att det finns andra som uppskattar det och stöder det.

RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln stod det att drottning Silvia lagts in på Karolinska universitetssjukhuset. Det stämmer inte. Drottningen lades in på Danderyds sjukhus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.