Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottning Elizabeths festfixare är död

”Finding freedom” sägs bli en av årets mest omtalade böcker.
Drottning Elizabeths vän och festfixare har dött.
Foto: STELLA PICTURES/AVALON AVALON
Lady Elizabeth Shakerley blev 79 år.
Foto: Mark Stewart / TT NYHETSBYR¿N

Drottning Elizabeth har sorg.

Hennes släkting och goda vän, lady Elizabeth Shakerley, har dött.

Hon var också den brittiska drottningens festfixare i 60 år.

Lady Elizabeth Shakerley har dött i en ålder av 79 år, rapporterar brittiska medier

Hon föddes på slottet Windsor i Storbritannien – och kung Georg VI, drottning Elizabeths pappa, var hennes gudfar.

https://twitter.com/crownchronicles/status/1322999589985800195

Ordnade drottningens kalas

Hon hade en viktig uppgift i det brittiska hovet som drottningens festfixare ända sedan 1960. Hon arrangerade parties och mottagningar, till exempel drottningens 80-årskalas och en stor fest före prins Williams och Kate Middletons bröllop 2011.

Drottning Elizabeth såg henne som en nära vän och uppskattade hennes tjänster, skriver Daily Mail. Så sent som i april tilldelades hon en kunglig orden. Hon utsågs till ”Commander of the Royal Victorian Order”, en utmärkelse som ges till personer som har gjort kungahuset personliga tjänster.

Mick Jagger och Sting

Hennes företag ordnade också fester för icke-kungligheter som Margaret Thatcher, Mick Jagger, Sting och paret Hillary och Bill Clinton.

Lady Elizabeths pappa tillhörde den högadliga släkten Anson och hennes mamma, Anne Bowes-Lyon, var brorsdotter till drottningen – och blev prinsessa av Danmark när hon efter skilsmässan från Elizabeths pappa gifte sig med en dansk prins.

Skeptisk till DJ

Lady Elizabeth berättade en gång i en intervju om en diskoteksfest hon ordnade för kronprins Charles och prinsessan Anne på 1960-talet. Hon ställde sig skeptisk till att anlita en DJ.

– Mannen ville ha 25 pund av mig för att byta grammofonskivor. Det tog mig rätt många år att inse att det är stor konstform, sade hon.


LÄS MER: Meghan och Harrys lyxvilla – här ska de bo

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.