Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottning Elizabeths år – skandaler och dödsrykte

Här är brittiska tronföljden.
Drottning Elizabeth II besöker den okände soldatens grav på hundraårsdagen.
Foto: © NUNN SYNDICATION LIMITED 2020 / STELLA PICTURES/DDP IMAGES NUNN
Drottningen bröt jultraditionen och firade i slottet i Windsor, i stället för traditionsenliga firandet i Sandringham.
Foto: VICTORIA JONES/WPA POOL/SHUTTERSTOCK / VICTORIA JONES/WPA POOL/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Drottning Elizabeth II har hållit möten via videolänk från slottet i Windsor.
Foto: DOMINIC LIPINSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Drottning Elizabeth II och Prins Philip har under året isolerat sig på slottet i Windsor.
Foto: CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK / CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Drottningen har under året tvingats att hålla ordentligt distans under sina möten.
Foto: AVALON.RED / AVALON / STELLA PICTURES/AVALON

Pandemi, uppror i kungafamiljen och en bruten jultradition.

2020 har varit ovanligt tufft mot drottning Elizabeth. 

Drottning Elizabeth II har varit med om mycket under sina 94 år. Men pandemiåret 2020 går knappast till historieböckerna som hennes gladaste levnadsår. 

Året hade knappt börjat när prins Harry och hans hustru Meghan, hertiginnan av Sussex, gav henne och de brittiska medborgarna chockbeskedet att de avsäger sig sina kungliga uppdrag. Prinsparet ville bli finansiellt självständiga. 

Enligt CNN:s uppgifter ska drottningen ha blivit upprörd över prinsparets val att så tidigt gå ut offentligt med sitt val. I ett krismöte för att rädda ämbetet kom drottning Elizabeth fram till att paret skulle bli av med sina kungliga titlar. 

”Det är min familjs förhoppning att dagens överenskommelse ger dem chansen att börja bygga ett lugnt och fridfullt nytt liv.”, skrev hon i ett uttalande efter beslutet och betonade att de ändå skulle vara en mycket älskad del av kungafamiljen.  

Larmen om ett virusutbrott i kinesiska Wuhan kändes avlägset när det brittiska kungahuset hanterade familjeangelägenheter inför öppen ridå. Men det blev snabbt en kris som nådde drottningen och hennes familj. 

Drottningen isolerade sig

Drottningens vanligtvis välfyllda kalender rensades snabbt. I stället väntade social isolering för 94-åringen. Tillsammans med maken prins Philip, 99, isolerade hon och nyckelpersoner ur det brittiska hovet sig i slottet i Windsor för att undvika smitta. 

Bara dagar senare i mars fick hon beskedet att hennes son – 71-årige Prins Charles – insjuknat i covid-19. Efter flera dygns ovisshet stod det klart att prinsen klarat sig undan från större komplikationer av smittan. 

Däremot hade hennes barnbarn – Prins William – också drabbats av sjukdomen. Den 38-årige prinsen höll sjukdomen hemlig, och fick vård av läkarna på Kensington.

Prins Charles sjuk i covid-19

Samtidigt som corona drabbade drottningens familj, steg dödstalen lavinartat i kungadömet. Och landets premiärminister Boris Johnson mottog skarp kritik för sin hantering av viruset. Då ryckte drottningen in och bröt traditionen av återhållsamhet när det kommer till tal, och medverkade i en specialsändning till nationen och de 54 samväldesländerna:

– Jag vet att det här utgör en alltmer utmanande tid. En tid av uppbrott i vårt lands liv: Ett uppbrott som bringat sorg till somliga, finansiella svårigheter till många och enorma utmaningar i vårt vardagliga liv, sa hon i talet. 

Drottning Elizabeth II besöker den okände soldatens grav på hundraårsdagen.
Foto: © NUNN SYNDICATION LIMITED 2020 / STELLA PICTURES/DDP IMAGES NUNN

Drottningen kunde under sommaren återuppta sina kungliga åtaganden, men då med kraftiga restriktioner. 94-åringen har uppträtt iförd munskydd och praktiserat social distansering. 

Men lyckan blev kort. För i juni uppstod nya skriverier om prins Andrews inblandning i den omfattande sexbrottsutredning som kretsar kring den framlidne miljardären och pedofilimisstänkte Jeffrey Epstein. Prins Andrew har anklagats av Virginia Roberts för att ha haft sex med henne när hon 17 år. Prinsen själv har bemött anklagelserna i en numera ökänd intervju med BBC där han hävdar att han ”aldrig riktat festat” med Epstein – trots att han syns på bilder hos miljardären och i sällskap med Roberts. 

Dödförklarades av franska medier

I november kom nästa tråkiga nyhet för drottningen. Då publicerade den franska radiokanalen RFI felaktigt en dödsruna över Elizabeth II.

Under julhelgen valde drottning Elizabeth II att för första gången på 33 år avstå från sitt traditionsenliga firande med familjen i Sandringham. I stället firade hon och maken stillsamt i slottet i Windsor.

Se mer

Hertigparet om tiden med familjen i pandemin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.