Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottning Elizabeths 400-miljonerssmäll

Buckingham Palace måste totalrenoveras
Brittiska kungafamiljen.Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
Buckingham Palace renoveras för mångmiljardbelopp.Foto: ALEX LENTATI/LNP/SHUTTERSTOCK

Coronapandemin kostar drottning Elizabeth och den brittiska kungafamiljen över 400 miljoner kronor.

Det säger drottningens skattmästare Michael Stevens enligt AP.

Besökare till de kungliga fastigheterna generar normalt sett mångmiljonbelopp för brittiska kungahuset. Men sviterna av den pågående coronapandemin kommer över de närmaste tre åren att sammanlagt innebära ett inkomstbortfall på 174 miljoner kronor enligt Michael Stevens.

– Vi förväntar oss en fortsatt kraftig minskning av inkomsterna, säger Michael Stevens enligt Fox News.

Pandemin kommer också att påverka det enorma renoveringsprojektet för Buckingham Palace. Palatset har inte genomgått en genomgående upprustning sedan andra världskrigets slut. Experter har sagt att uppvärmningen, ventilationen och elledningarna i Buckingham Palace är så åldersslitna och omoderna att det kan få ”katastrofala följder” om det inte åtgärdas. Därför har ett massivt renoveringsarbete påbörjats som beräknas kosta 4,3 miljarder kronor och hålla på i tio år. 

Drottning Elizabeth.Foto: I-IMAGES / POLARIS

Smällen för renoveringsprojektet blir 232 miljoner kronor

Allt bekostas av avkastningen från kungahusets egendomar vilken nu alltså sjunker drastiskt. Michael Stevens bedömer att den ekonomiska smällen för renoveringsprojektet kommer att bli 232 miljoner kronor.

– Vi har inga planer på att be myndigheterna om mer pengar utan kommer att försöka hantera den här smällen genom våra egna ansträngningar och effektiviseringar, säger Michael Stevens.

Buckingham Palace har sedan tidigare infört lönestopp för personalen och en paus för nyanställningar.

Här är brittiska kungahuset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.