Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottning Elizabeth ”pensioneras” – prins Charles plan på att ta över

Prins Andrew lämnar sina offentliga uppdrag för brittiska kungahuset.
Drottning Elizabeth II och hennes son, prins Charles, under det brittiska parlamentets officiella öppningsceremoni i oktober i år.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Drottningen och prins Charles möter president Donald Trump och hans fru Melania tidigare i år.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Prins Charles gör sig redo att ta över drottning Elizabeths roll som regent när hon fyller 95, rapporterar brittiska medier.

Drottningen kommer då mer eller mindre pensioneras, även om hon fortsatt sitter kvar på landets tron, skriver The Sun.

Enligt tidningen visar prins Charles handfasta agerande i skandalen med sin lillebror prins Andrew på att ett maktskifte är i faggorna.

Drottning Elizabeth II, med sina 67 år och 290 dagar på den brittiska tronen, är den nu levande monark som regerat längst i världen.

Hennes make, prins Philip, pensionerade sig för drygt två år sedan, då fyllda 96.

Men även om drottningen har dragit ned på takten är hon i allra högsta grad fortfarande en arbetande monark, med 283 offentliga framträdanden år 2018.

Elizabeth ”går i pension vid 95”

Dock finns planer på att drottningen mer eller mindre kommer ”gå i pension” när hon fyller 95, om 18 månader, skriver The Sun.

Prins Charles skulle då agera som en modern version av en prinsregent – en prins till titeln men monark i övriga avseenden. 

Kungahusets agerande efter prins Andrews skandalintervju om sin vänskap med den amerikanske miljardären och sexbrottslingen Jeffrey Epstein var ett tecken på att maktskiftet inte är långt borta, enligt tidningen.

Charles: Skuggkungen.

Enligt kungliga källor velade drottningen fram och tillbaka gällande prins Andrews fortsatta roll inom det brittiska kungahuset, och det var prins Charles som övertalade henne att ge lillebrodern sparken.

– Skandalen kring Andrew och Epstein gav Charles möjligheten att träda fram och visa att han kan driva Firman. Ingen är större än kungafamiljen som institution, inte ens Andrew, drottningens favoritson, säger en källa till The Sun.

– Charles såg detta och agerade resolut – som den kung han mycket väl snart kan bli. 

– Det var det ögonblick när Charles trädde fram som prinsregent, skuggkungen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.