Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Doldiskusinen på plats vid Victorias firande

Kronprinsessan fick ”lite sång och tårta” på sin födelsedag.
Carmita Sommerlarth var brudtärna när kungen och drottningen gifte sig 1976. Carmita Sommerlarth till vänster om drottningen. Foto: LENNART NILSSON/TT NYHETSBYRÅN
Carmita Sommerlath, tvåa från vänster. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/MEDIABILD
Victorias födelsedag firades traditionsenligt på Öland. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Hon var drottning Silvias brudtärna och är kronprinsessan Victorias doldiskusin.

Carmita Sommerlath dök upp vid det kungliga firandet på Öland efter en lång tid i skymundan, skriver Svensk Damtidning. 

– De har en god relation och träffas, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

På Victoriadagen vallfärdade kungafamiljens nära och kära till Öland och Solliden för det årliga firandet. Flertalet välkända ansikten sågs bland gästerna – men någon som stod ut utöver det vanliga var Carmita Sommerlath.

1976 figurerade hon som en av drottning Silvias brudtärnor vid giftermålet med Carl XVI Gustaf. Hon är dessutom kusin till kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip eftersom hennes pappa Ralf är drottningens äldste bror.

Men sedan nyckelrollen i kungaparets giftermål har Carmita Sommerlath lyst med sin frånvaro på bilderna som tagits vid olika kungliga tillställningar – fram tills nu.

Carmita Sommerlath anlände till kronprinsessans firande i en limousin från kungliga hovstallet. Till sällskap hade hon sin bror Thomas Sommerlath och hans familj, skriver Svensk Damtidning.

Därefter sågs hon sitta leendes bland gästerna som firade hennes kusin.

”Har en väldigt god relation”

Sedan flera år tillbaka bor Carmita Sommerlath i Liège i Belgien med sin make, advokaten Pieree Budinet. Dit åker kungafamiljen ofta för att hälsa på. Bland annat fanns kungen, drottningen och kronprinsessan på plats när Carmita Sommerlath firade sin 50-årsdag.

– De har en väldigt god relation. Sedan kan det vara olika anledningar att hon inte är med på allting, men den är god, relationen, säger Margareta Thorgren, informationschef vid Hovet.

Enligt Margareta Thorgren underhålls relationen mer än vad som syns. Oftast handlar det dock om inofficiella situationer.

– De ses mycket när det är familjetillställningar, och när de handlar om familjetillställningar är de flesta inte officiella, säger Margareta Thorgren.