Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dolda budskapet i Victorias klädval

Kronprinsessan hyllade havet när Stockholm Junior Water Prize delades ut
Kronprinsessan hade ett blått tema under sitt besök på Island.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Kronprinsessan Victoria höll tal under konferensen på Island.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Kronprinsessan Victorias klädval under besöket på Island har väckt diskussion.

Vid klimatkonferensen om Arktis har kungligheten vid flera tillfällen burit blått – från topp till tå.

– Jag tror inte att det är en tillfällighet, säger Expressens modeexpert Emma Danielsson.

Under torsdagen och fredagen är kronprinsessan Victoria på plats på Island, där hon deltar i konferensen ”Arctic Circle”.

Syftet med evenemanget, som hålls i huvudstaden Reykjavik, är att diskutera det internationella samarbetet och utvecklingen i Arktis. Bland annat har diskussionerna handlat om smältande isar, höjda havsnivåer och urbefolkningens situation i regionen.

Och kronprinsessan har varit en av de som talat inför de 2 000 deltagarna.

– Jag tror att vi i den nordiska familjen – Island, Danmark, Finland, Norge och Sverige – har ett utmärkt läge att bidra med det bästa av vår kunskap, våra idéer och nya lösningar. Det är min förhoppning att de nordiska länderna tillsammans kan fungera som en drivande kraft för en hållbar och fredlig utveckling i den arktiska regionen, sa Victoria i sitt tal, enligt ett pressmeddelande från Hovet.

Kungligheten bar en midnattsblå klänning från H&M.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Kronprinsessan Victorias långklänning med knytning.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under talet inför konferensen bar Victoria en vit och blå kreation.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Victoria i en härlig blå kostym.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Kronprinsessan blå stil på Island

Vid tillfället var kungligheten klädd i blått – något som varit ett återkommande tema under konferensen.

Bland annat har kronprinsessan burit en mörkblå kostym tillsammans med en blåmönstrad skjorta, en blå och vitrandig klänning, samt en blå långklänning med knytning i halsen.

 – Jag tycker att det är intressant att hon väljer just blått som tema för sin klädsel. Jag tror inte att det är en tillfällighet. Resan handlar ju om arktisk och livet i havet, säger Expressens modeexpert Emma Danielsson

Även under torsdagskvällens fest höll sig kronprinsessan Victoria till temat. Då bar hon en midnattsblå klänning av återvunnen polyester från svenska H&M, vilket modebloggen The Royals and I först rapporterade.

– Då är det också ytterligare genomtänkt, att hon väljer något som är hållbart producerat under det här tillfället, säger Emma Danielsson.

”Ligger henne varmt om hjärtat”

Enligt modeexperten är det inte heller första gången som kungligheten uttrycker sin passion för frågor om havet med hjälp av sin klädsel. Vid prisutdelningen av Stockholm Junior Water Prize i augusti hyllade kronprinsessan havet genom att bära en blå klänning med havsmönster.

– Havet är ett ämne som ligger henne varmt om hjärtat och jag tycker att det är ett bra sätt att tydliggöra engagemanget, säger Emma Danielsson.

Hon pekar ut Victoria som bäst i kungahuset på att uttrycka något extra med sin klädsel.

– Alla medlemmar i kungafamiljen är duktiga på att välja rätt typ av plagg för rätt tillfälle, men just kronprinsessan har visat att hon verkligen gör väldigt genomtänkta val. Det handlar inte bara om att hitta den bästa klänning utan att det ofta finns en djupare tanke bakom klädvalen.