Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dokument visar: Så dolde drottningen sina pengar

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Drottning Elizabeth.
Foto: Shutterstock
Drottning Elizabeth.
Foto: REX/IBL

Sen 70-talet har den engelska drottningen Elizabeths aktiekapital varit okänt. 

Hemlighetsmakeriet har nu spårats till en påverkanskampanj från drottningens advokat mot den brittiska regeringen.

”Drottningen oroas för att hennes aktieinnehav blir offentligt, vilket skulle kunna skapa kontroverser”, skrev tjänstemannen CW Robert i handlingar från 1973 som The Guardian publicerat.

I november 1973 föreslogs en lag i Storbritannien som syftade till att begränsa investerare från att samla på sig stora aktieinnehav i hemlighet genom skalbolag. Tanken var att det skulle skapa en öppenhet kring aktieinnehavet i landet.

Det fick drottningen av England, Elizabeth, att dra öronen åt sig. Genom sin privata advokat Matthew Farrer sjösatte hon därför en påverkansoperation mot regeringen för att förändra lagen i grunden – för att dölja sitt aktieinnehav.

Anteckningar från mötena mellan Farrer och tjänstemän vid dåvarande handels- och industridepartementet har nu publicerats av The Guardian, och de avslöjar drottningens försök till påverkan.

Anteckningarna avslöjar

”Jag har talat med Mr. Farrer, han eller i alla fall hans klient, är mycket oroade över att information om aktieägare kan nå allmänheten”, skrev tjänstemannen CM Drukker.

Tjänstemännen informerade Farrer om att drottningen kunde få undantas från lagen. Men det är inte gott nog, om bara information som rör drottningen maskerades så skulle alla ändå förstå att det var drottningen som avsågs, menade Farrer.

Tjänstemännen såg ingen annan väg än att ta frågan hela vägen till toppen av den brittiska regeringen. Varpå de lade in en klausul som möjliggjorde att regeringen kunde göra vissa undantag från öppenhetskravet. Genom ett skalbolag kunde drottningens aktieinnehav döljas när lagen väl trädde i kraft 1976.

Bolaget, som fram till 2011 skötte aktieinnehavet, hette Bank of England Nominees Limited och hanterades av den brittiska centralbanken. Under år 40 doldes drottningens aktieinnehav från allmänheten, innan den brittiska regeringen 2011 meddelade att bolaget inte längre omfattades av undantaget.

Det brittiska hovet svarar inte på frågor om den misstänkta påverkansoperationen när de tillfrågas av The Guardian.

Hur mycket pengar drottningen har är inte offentliggjort, men hennes förmögenhet uppskattas ligga på ”flera hundra miljoner pund”, skriver tidningen vidare.


Kungens liv blir ny dramaserie

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.