Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Diana hedras med staty – hoppet om sönerna

Prinsessan Diana.
Foto: MIKE FORSTER/DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK / MIKE FORSTER/DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Prins William och prins Harry.
Foto: PHILIPPE HUGUEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Den 1 juli 2021 skulle prinsessan Diana ha fyllt 60 år.

Hon kommer den dagen att hedras med att en staty föreställande henne kommer att invigas på en av prinsessans favoritplatser i Kensington Palace i London, rapporterar BBC. Det finns enligt en källa vid hovet förhoppningar om att statyprojektet, som beställdes av prins William och prins Harry, ska leda till att brödernas relation förbättras.

– Alla hoppas att detta ska hjälpa till att läka gamla sår, säger källan till Mirror.

Statyn beställdes för tre år sedan av prinsessan Dianas söner, prins William och prins Harry, för att de anser att ”det är hög tid att uppmärksamma hennes positiva påverkan”. 

Statyn har skapats av konstnären Ian Rank-Broadleye vars porträtt av drottning Elizabeth pryder brittiska mynt. Invigningen har dock fördröjts av den pågående coronapandemin men nu är alltså ett datum valt. 

Statyn kommer att placeras i Kensington Palace i London.
Foto: PETE MACLAINE / I-IMAGES / POLARIS

Prinsessan Diana omkom i en trafikolycka i Paris för 23 år sedan

Statyn kommer att placeras i trädgården i Kensington Palace i London, en av prinsessan Dianas favoritplatser enligt Forbes. Hon bodde i Kensington Palace i 15 år och fortsatte att bo i en lägenhet på ägorna även efter det att hon skilde sig från maken prins Charles 1996. Prinsessan Diana omkom i en trafikolycka i Paris den 31 augusti året därpå, 36 år gammal.

”Vår mamma rörde så många liv. Vi hoppas att statyn kommer att hjälpa de som besöker Kensington Palace att reflektera över hennes liv och det arv som hon har lämnat efter sig”, säger prins William och prins Harry i ett pressmeddelande.

Prinsessan Diana var starkt engagerad i välgörenhet, något som hennes söner också är. Historikern Kate Williams säger till BBC att statyn är en bra möjlighet för prinsarna att uppmärksamma deras mammas stora insatser för välgörande ändamål.

– De har verkligen tagit efter henne, i synnerhet när det gäller välgörande ändamål som annars inte skulle ha fått mycket uppmärksamhet, säger Kate Williams.

Brödernas relation har beskrivits som ”ansträngd” sedan prins Harry avsade sig sina kungliga plikter och flyttade till Nordamerika med hustrun Meghan och sonen Archie. Prins William och prins Harry har nu återförenats för att bestämma de slutgiltiga detaljerna kring statyn, något som har väckt förhoppningar om att brödernas relation ska förbättras uppger en källa vid det brittiska hovet till Mirror.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.