Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detaljerna avslöjade – så blir Nobelfesten

Stjärnan från ”Kockarnas kamp” lagar middagen till kungligheterna.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Maten, sötsakerna och artisterna! 

Här är detaljerna om Årets Nobelbankett. 

Skulle du vilja gå på Nobelfesten?

På torsdagsförmiddagen avslöjade Nobelstiftelsen en rad detaljer om årets Nobelvecka, som inleds i morgon, samt om årets Nobelfest som i vanlig ordning hålls den 10:e december. Temat för årets Nobelbankett är samspelet mellan människa och natur. 

Nobelpristagarna kommer att få underhållning av artisterna Lisa Nilsson och Weeping Willows sångare Magnus Carlson. De kommer att framföra musik som är arrangerad av Hans Ek. 

Matinspiratören Sebastian Gibrand, prisbelönt kock och tidigare lagkapten för svenska kocklandslaget, står för årets Nobelmeny. Desserten som får avrunda årets middag kommer konditorn Daniel Roos, för sjunde året i rad, att stå för. 

Magnus Carlson är en av dem som står för musiken. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Lisa Nilsson kommer att uppträda. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Fortfarande hemligt

Vad Nobelmenyn består av i år är i vanlig ordning hemligt fram till kvällen för själva festen – först vid 19-snåret på Nobeldagen får allmänheten veta vad pristagare och politiker får avnjuta under festkvällen. 

Under torsdagens presskonferens avslöjades inte heller hur placeringen vid honnörsbordet på Nobelbanketten kommer att se ut. Vem som får sitta tillsammans med kungafamiljen i Blå hallen presenteras först på måndag. 

Kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet kommer att närvara vid årets fest. Dessutom kommer prinsessan Madeleine, som förra året uteblev från festligheterna och valde att stanna hemma i Florida med familjen, att vara på plats i år. Prinsessan stannar dock endast för en kort period, då Chris och parets barn Adrienne, 1, Nicolas, 4 och Leonore, 5 är hemma i Florida.

Nobels släktingar festade i källaren:

Nobels julbord i stadshuskällaren under firandet 2017:

Sofia blev Nobels drottning i röd festblåsa förra året:

Victoria passade på att återanvända drottningens gamla klänning under Nobelfesten förra året, men det var Sofia som knep alla getingar i sin röda, snäva klänning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.