Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Désirées make Niclas Silfverschiöld är död

Prinsessan Désirée tillsammans med maken Niclas Silfverschiöld i samband med kungens 60-årsdag.
Foto: Christian Örnberg
Niclas Silfverschiöld och makan prinsessan Désirée (i mitten) vid kronprinsessan Victorias bröllop.
Foto: Jan Düsing
"Man är så ledsen så att man inte vill säga något", säger en märkbart rörd prinsessan Birgitta.
Foto: Olle Sporrong

Kungafamiljen sörjer.

Friherren Niclas Silfverschiöld, 82, är död. Han var gift med kungens syster, prinsessan Désirée.

– Jag och min familj har med stor sorg tagit emot beskedet att friherre Niclas Silfverschiöld, prinsessan Désirées make, har gått ur tiden. Våra tankar går till prinsessan Désirée med familj, säger kungen i ett uttalande.

Friherren Niclas Silfverschiöld, 82, har avlidit. Han gick bort natten till tisdag efter en tids sjukdom. Hovet bekräftar dödsfallet för Expressen. Kort därefter valde kungen att i ett uttalande på hovets hemsida kommentera dödsfallet.

– Jag och min familj har med stor sorg tagit emot beskedet att friherre Niclas Silfverschiöld, prinsessan Désirées make, har gått ur tiden. Våra tankar går till prinsessan Désirée med familj, säger han.

Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, bekräftar att Silfverschiöld avled under tisdagen.

– Det stämmer att friherre Niclas Silfverschiöld har avlidit. Han har stilla gått bort efter en tids sjukdom, säger hon och fortsätter:

"Jag och min familj har med stor sorg tagit emot beskedet att friherre Niclas Silfverschiöld, prinsessan Désirées make, har gått ur tiden. Våra tankar går till prinsessan Désirée med familj", säger kungen i ett uttalande.
Foto: Jessica Gow/TT

– Prinsessan Désirée med familj fanns vid hans sida när han gick bort.

Direkt efter att hovet bekräftade dödsfallet försvann också Niclas Silfverschiölds namn från listan över medlemmar i den kungliga familjen som finns på hovets hemsida.

Gifte sig med Désirée 1964

Silfverschiöld var gift med prinsessan Désirée, 78, som är en av kung Carl Gustafs fyra äldre systrar. De gifte sig i Storkyrkan den 5 juni 1964 och fick tillsammans tre barn: Carl, Christina Louise och Hélène.

Niclas Silfverschiöld bodde ihop med Désirée ute på slottet Koberg som ligger två mil söder om Trollhättan. Det är ett fideikommiss som funnits i släkten Silfverschiöld länge. Tidigare var kung Carl Gustaf ofta på besök ute på Slottet för att jaga.

Slottet ägs av fideikommissaktiebolaget Gåsevadholms Fideikommiss AB, som också äger slottet Gåsevadholm i Kungsbacka kommun. I styrelsen för fideikommissaktiebolaget satt Niclas Silfverschiöld som styrelseordförande. Hans son, Carl, är vd och även han folkbokförd ute på Kobergs slott.

Birgitta: "Så ledsen"

Niclas Silfverschiöld ingick i kungafamiljen eftersom han var gift med kungens syster prinsessan Désirée. På senare år har han dock endast deltagit vid ett fåtal officiella högtider i familjen. Senast förra året i samband med att kungen firade sin 70-årsdag.

Prinsessan Birgitta, äldre syster till såväl prinsessan Désirée som kung Carl Gustaf, är märkbart rörd när Expressen når henne på telefon från Mallorca där hon är bosatt.

"Man är så ledsen så att man inte vill säga något", säger en märkbart rörd prinsessan Birgitta.
Foto: Olle Sporrong

– Man är så ledsen så att man inte vill säga något. Jag hoppas att ni förstår det.

Birgitta förlorade sin make, prins Johann Georg ”Hansi” von Hohenzollern, i mars förra året.

Niclas Silfverschiölds död är ett av många tragiska besked som drabbat kungafamiljen under den senaste tiden. Så sent som i mars gick Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt bort, som var en av kungens äldsta och närmaste vänner. Dessförinnan har familjen förlorat vännen Ulf Dinkelspiel och familjemedlemmen Gunnila Bernadotte. Den sistnämnda var hustru till kungens farbror, Carl Johan Bernadotte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.