Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Deras resa skjuts upp inför begravningen

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia skulle ha besökt Sofias hemort Älvdalen, men nu skjuts besöket upp.Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES ROBERT EKLUND
Gunilla Bernadotte, hustru till greve Carl Johan Bernadotte, blev 93 år gammal. Hon begravs torsdag den 29 september.Foto: Hasse Friden / STELLA PICTURES HASSE FRIDEN

Gunnila Bernadotte, kungafamiljens "grand old lady", begravs på torsdag nästa vecka.

Alla i kungafamiljen gör sitt yttersta för att kunna närvara – och prinsessan Sofia har tvingats skjuta upp sin resa till hembygden Älvdalen.

– Det kommer att bli en stillsam och privat begravning, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

För en dryg vecka sedan, i måndags kväll, nåddes kungafamiljen av det sorgliga beskedet: Gunnila Bernadotte, 93, har gått bort.

Gunnila Bernadotte, som har beskrivits som kungafamiljens "grand old lady", blev en del av den svenska kungafamiljen när hon gifte sig med greve Carl Johan Bernadotte som var kung Gustaf Adolfs yngste son. Carl Johan Bernadotte var alltså kungens farbror.

Nu kan Expressen berätta att kungafamiljen har bestämt ett datum för begravningen av Gunnila Bernadotte. Det blir på torsdag nästa vecka, den 29 september.

Hovets informationschef Margareta Thorgren bekräftar att begravningen är planerad.

– Det kommer att bli en stillsam och privat begravning, säger hon.

Begravningen blir i Stockholm

Begravningen kommer att ske i Stockholm. För alla i kungafamiljen är det oerhört viktigt att kunna vara med på begravningen. Det blir ett viktigt farväl av Gunnila Bernadotte. Hon stod kungafamiljen mycket nära och föll in i familjen på ett mycket naturligt sätt när hon gifte in sig.

Ambitionen är alltså att samtliga medlemmar i kungahuset ska kunna vara med för ett sista avsked av Gunnila Bernadotte.

– Det är planerat att så många som möjligt ur kungafamiljen ska delta i begravningen, berättar Margareta Thorgren.

 

LÄS MER: Gunnila Bernadotte har avlidit – blev 93 år

 

Hela kungafamiljen gör nu sitt yttersta för att styra om i sina program för att kunna vara med på begravningen. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har bland annat valt att skjuta upp sitt besök i Älvdalen som skulle ha gjorts på torsdagen.

Prinsparet skulle egentligen ha invigt Hykjebergets naturreservat och få sin lysningspresent – en bänk i röd älvdalssten. Bänken gavs till prinsparet från länsstyrelsen i Dalarna å sina invånares vägnar.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har bland annat valt att skjuta upp sitt besök i Älvdalen som skulle ha gjorts på torsdagen.Foto: Bernard Ruebsamen / STELLA PICTURES ROYALPORTRAITS EUROPE

Besöket i Älvdalen skjuts upp

Besöket i Älvdalen, där Sofia tillbringat stora delar av sin uppväxt, är nu uppskjutet till fredagen den 30 september. Det lär inte ha varit ett särskilt svårt beslut att fatta för prinsparet. Gunnila Bernadotte stod kungafamiljen mycket nära.

– Det är en god vän och en kär familjemedlem som har gått bort, säger Margareta Thorgren.

Gunnila Bernadotte avled, 93 år gammal, förra måndagen. På tisdagen publicerade hovet ett uttalande från kungen. Där berättade han om sin och kungafamiljens stora sorg och saknad.

– Hon var en mycket uppskattad, nära och trogen vän i vår familj och lämnar oss i stor saknad, sa han i uttalandet.

Gunnila Bernadotte var hustru till kungens farbror, greve Carl Johan Bernadotte. Hon efterlämnar två barn.

 

Missa inga kungliga nyheter – följ Expressen Kungligt på Facebook!