Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De tar över hos kungen och Victoria

Det här är svenska kungahuset
Karolin A Johansson. Foto: (C) PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Barbro Ehnbom som varit mentor till Sofia Hellqvist och Göran Lithell. Foto: ANDERS AHLGREN
Lena Bartholdson. Foto: SVEN LINDWALL

Två lämnar hovet – och två andra tillkommer.

Nu står det klart att Lena Bartholdson ska hålla ordning på Victorias verksamhet, och Göran Lithell ska sköta om kungens.

– Jag ser mycket fram emot att stödja kronprinsessan i hennes viktiga roll som blivande statschef, säger Bartholdson.

I början av augusti stod det klart att Karolin A Johansson skulle lämna hovet efter sju år vid kronprinsessan Victorias sida.

Karolin A Johansson handplockades till jobbet som Victorias hovmarskalk 2012, då hon tog över efter diplomaten Jörgen Lindström. 

Under de senaste åren har Karolin A Johansson sedan dess ofta synts i kronprinsessans närhet under tjänsteresor och officiella framträdanden.

Men nu är det slut med det – i stället väntar ett liv som lantbrukare.

– Mina föräldrar driver ett jord- och skogsbruk utanför Mönsterås i Småland som vi nu ska börja ta över. Så det blir betydligt mer kor, får och skitiga kläder! Det känns väldigt fint och viktigt att få gå bredvid pappa och lära mig allt det som han kan och har byggt upp hemma, har Karolin A Johansson sagt till Svensk Damtidning.

Vid samma tillfälle meddelades även att hovmarskalk Lars-Erik Tindre bestämt sig för att säga tack och bock till hovet.

De tar över efter Johansson och Tindre

Och nu är det alltså klart vem som ska efterträda de två.

I ett pressmeddelande från hovet meddelas att ”konungen har förordnat Göran Lithell och Lena Bartholdson att vara hovintendenter och chefer för kungens respektive kronprinsessans hovstat. Som chefer vid de två hovstaterna kommer de att ansvara för stora delar av kungafamiljens programverksamhet”.

– Jag är mycket glad och hedrad för att få möjlighet att arbeta för statschefen och dennes familj. Det är med stor ödmjukhet jag tar mig an uppdraget att få stödja kungafamiljen i dess viktiga arbete, säger Lithell i pressmeddelandet.

På samma ställe förklarar Bartholdson:

– Jag ser mycket fram emot att stödja kronprinsessan i hennes viktiga roll som blivande statschef och att tillsammans med kollegerna få arbeta med planeringen, genomförandet och uppföljningen av kronprinsessparets verksamhet.

Lena Bartholdson och Göran Lithell tillträder sina tjänster 19 respektive 26 augusti.