Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De sålde flest majblommor – prisades av drottning Silvia

Drottning Silvia är majblommans högsta beskyddare. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lilou Moilanen Demargne från Adolf Fredriks musikklasser var en av eleverna som prisades. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Drottning Silvia delade även ut diplom till företrädare för Alingsås majblommeförening. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

För fjärde året i rad var det skolbarnen på Adolf Fredriks musikklasser som hade sålt flest majblommor.

På tisdagen fick de diplom av drottning Silvia på slottet.

– Väldigt kul, säger sjätteklassaren Lilou Moilanen Demargne om mötet med drottningen.

Det rådde högtidlig stämning på Kungliga slottet när elever från Adolf Fredriks musikklasser mottog sina diplom från drottning Silvia. Det är fjärde året i rad som skolans elever säljer flest majblommor. 

– Skolan sålde flest i Sverige. Jag var med förra året också, säger Lilou Moilanen Demargne, som går i sjätteklass på skolan. 

Hela 311 160 kronor hade skolbarnen på Adolf Fredrik samlat till andra barn i behov. Karin Ursing Rask, lärare och ansvarig för försäljningen av majblomman på skolan, menar att barnen är väl införstådda i majblommans syfte.

– Det är det som skapar mening, säger hon.

Majblommans beskyddare

Barnens möte med drottning Silvia blev väldigt lyckat.

– Det roliga med att vara på slottet är att barnen verkligen får vara i fokus, även om forskarna som fått pengar genom majblomman också är på plats och berättar om sin forskning. Barnen blir så tackade och uppskattade. De blir förstås peppade att fortsätta, säger Karin Ursing Rask.

Majblomman har funnits sedan 1907 och är Sveriges största barnhjälpsorganisation. Drottningen är dess högsta beskyddare och har ett djupt engagemang i frågorna.

Barnen prisades på slottet

Varje år delas en miljon kronor ut till forskningsprojekt där barns välbefinnande står i fokus. Men barnen fick självklart vara i fokus under ceremonin på slottet.

– Under våren engagerar sig många barn och skolklasser för att samla in pengar till detta viktiga ändamål och på hösten hålls en ceremoni där man uppmärksammar eleverna som har arbetat intensivt. Det är ett viktigt arbete som många skolor genomför och därför viktigt att uppmärksamma, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.