Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför tiger kungen efter beslutet

Efter kungens drag att utesluta barnbarnen från kungahuset så gjorde han under onsdagen sin första officiella resa. Men han pratade inget om uteslutningen.
Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och kung Carl Gustaf. Foto: SANDRA BIRGERSDOTTER EK / KUNGAHUSET
Expressens hovexpert och krönikör Karin Lennmor. Foto: OLLE SPORRONG

Efter kungens omvälvande beslut i måndags har både han och kronprinsessan avstått från att kommentera förändringarna i kungahuset.

– Det markerar att frågan är lite känslig, säger Karin Lennmor, hovexpert och krönikör på Expressen.

I måndags beslutade kung Carl Gustaf att Carl Philips och Madeleines barn inte längre kommer att vara en del av kungahuset.

”I beslutet ligger att dessa barn i framtiden inte förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som ankommer på Statschefen eller på annat sätt knyter an till statschefsämbetet”, skrev hovet på sin hemsida.

Artikeln pryddes av en talande bild, där monarken själv står bredvid nummer ett och två i tronföljden: kronprinsessan Victoria och hennes dotter prinsessan Estelle. 

Prinsessan Madeleine och prinsparet Carl Philip och Sofia väntas nu få färre officiella uppdrag i takt med att kronprinsessan Victoria representerar Sverige allt mer. 

På sina Instagramkonton meddelar både Madeleine och Chis O'Neill och Carl Philip och Sofia de att de välkomnar förändringen.

I övrigt har det varit tyst från kungafamiljen.

Kungen vid ett besök på Sunpine i Piteå på onsdagen. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kungen under sitt besök på Luleå tekniska universitet, där han fick en demonstration av VR-studion och drönaren Hugin som används i både forskning och utbildning. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Karin Lennmor: De har lagt locket på

Kungen, som under onsdagen besökte Piteå och Luleå, ville inte svara på frågor om det omvälvande familjebeslutet.

– Det känns som att de har lagt locket på. Jag tror att kungen tycker att allt som behöver sägas sades i måndags, säger Karin Lennmor, hovexpert och krönikör på Expressen.

– Jag tror att kungen inte vet själv riktigt hur det här ska bli. Nu känner de sig fram. Han och kronprinsessan får försöka dela på de här uppgifterna så gott det går. 

Karin Lennmor. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Kronprinsessan Victoria har överhuvudtaget inte kommenterat beslutet offentligt. 

Victoria närvarade på onsdagen vid invigningen av utställningen ”Arktis – medan isen smälter” på Nordiska museet i Stockholm.

”Hon hade svarat på andra frågor”

Expressen frågade då hur det känns med det extra ansvar som nu läggs på henne. Men kronprinsessan klargjorde att hon inte ville svara.

– Vi koncentrerar oss på de här frågorna i dag (utställningen om Arktis, reds anm), och så får vi återkomma en annan gång, sade hon.

Kronprinsessan Victoria tas emot utanför Nordiska museet på onsdagen. Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

Hade det varit en fråga vilken som helst hade Victoria svarat, tror Karin Lennmor.

– Ja, det hade hon gjort. Hon är så vänlig, så hon hade svarat på andra frågor. Det markerar att frågan är lite känslig, säger Karin Lennmor.

Hon fortsätter:

– Jag tror att det kommer att bli väldigt betungande för henne så småningom. Kraven är jättehårda på henne nu, och på prins Daniel. Och i framtiden även på Estelle och Oscar.

Däremot tror inte Karin Lennmor att Victoria har känt sig tvingad att axla en tyngre börda. 

– Hon är så bussig, vår kronprinsessa. Jag är övertygad om att hon, av omsorg om sina syskon och syskonbarn, har sagt: Det är okej att vi gör så här, jag och min familj håller ställningarna. 

Madeleines och Carl Philips barn utesluts från kungahuset