Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför nobbade Birgitta Oscars dop

"Jag kan inte vara på alla ställen på en gång", säger prinsessan Birgitta om valet att inte komma på prins Oscars dop i Slottskyrkan i Stockholm. Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD
Prins Oscar.Foto: Patrik C Ã Sterberg 1 / PATRIK C Ã STERBERG/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Prins Nicolas tillsammans pappa Chris.Foto: Patrik C Ã Sterberg 1 / PATRIK C Ã STERBERG/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Kungens systrar Désirée, Birgitta och Margaretha.Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES ROBERT EKLUND
Estelle.Foto: Olle Sporrong
Leonore.Foto: Nieboer / Â BULLS 000HO816
1 / 7

Kungens syster prinsessan Birgitta valde att inte komma på prins Oscars dop i Slottskyrkan i Stockholm.

Väl hemma igen i Sverige berättar hon nu varför hon valde att nobba kronprinsessan Victorias och prins Daniels stora högtid:

– Jag kan inte vara på alla ställen på en gång.

Hagasessornas närvaro på de kungliga dopen

När prinsessan Estelle döptes 2012 var samtliga Hagasessor på plats i Slottskyrkan i Stockholm.

När prinsessan Leonore döptes 2014 var prinsessan Birgitta den enda av Hagasessorna som saknades inne i Drottningholms slottskyrka ute vid Drottningholms slott.

När prins Nicolas döptes var det bara prinsessan Margaretha av Hagasessorna som kom till Drottningholms slottskyrka. Varken Christina, Désirée eller Birgitta var på plats. Inte heller deras familjer. Prinsessan Christina representerades av sin make Tord och sönerna Oscar, Gustaf och Victor med respektive.

Det var i slutet av maj som kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade succédopet av prins Oscar inne i Slottskyrkan på Stockholms slott.

Inför den kungliga högtiden berättade en av kungens systrar, prinsessan Christina, att hon kanske blev den enda av Hagasessorna som skulle komma till dopet:

– Jag tror inte att mina systrar kommer hem en gång till, de bor så långt bort, berättade prinsessan Christina.

Det var inför kungens 70-årsfirande som prinsessan Christina berättade att hon med största säkerhet blev den enda av Hagasessorna som är med på prins Oscars dop.

När Estelle döptes i Slottskyrkan i maj 2012 var i princip hela kungafamiljen samlad med alla Hagasessorna, Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina, och även deras respektive. Till detta var även flera av Hagasessornas respektive barn med familjer på plats i Slottskyrkan.

De var med på bröllopen

Även vid de senaste tre kungliga bröllopen i Sverige har Hagasessorna varit med: Kronprinsessan Victorias 2010, prinsessan Madeleine 2013 och prins Carl Philip 2015.

– Jag kommer nog att dyka upp, kanske. Eftersom jag bor nära, berättade Christina om Oscars dop.

Väl vid Oscars dop visade det sig att Christina fick sällskap av sin äldre syster prinsessan Margaretha, men de andra två systrarna prinsessan Désirée och prinsessan Birgitta saknades.

Nu väljer prinsessan Birgitta att själv för Expressen berätta varför hon nobbade Victorias och Daniels stora dag:

– Jag var på Mallorca.

Spelade välgörenhetsgolf

Birgitta som bor på Mallorca var i början av veckan hemma i Sverige för att spela årliga välgörenhetsgolfen Barngolfen på Mölndals golfklubb, samlar in pengar till drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus. Före tävlingen förklarade hon varför hon stannade kvar på Mallorca:

– Jag hade alla mina barn på besök på Mallorca och det händer inte så ofta de besöker mig.

– Därför ville jag vara där. Inte i Stockholm. Det var enkla saker, konstaterar Birgitta.