Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför lämnar kungen inte över resorna till Victoria

Victoria är näst i tronföljden. Här är fakta om kronprinsessan.
Kronprinsessan Victoria har gjort en rad resor under hösten. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Med förändringen i kungahuset i höstas ville hovet tydliggöra kronprinsessans särskilda ställning och Victoria har skickats på flera uppdrag utomlands. 

Men kungen kan inte lämna över statsbesöken till tronarvingen. 

– Det är kungen som utför dem, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Tidigare i höstas tillkännagav hovet att kungen beslutat att krympa kungahuset. Det innebär att prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn inte längre tillhör kungahuset, men fortsatt tillhör kungafamiljen och får behålla sina prins- och prinsesstitlar. 

– Det är inte en så dramatisk förändring. Mer ett sätt att tydliggöra kronprinsessfamiljens särskilda ställning, sa drottning Silvia i en intervju med GP nyligen. 

Sedan förändringen har kronprinsessan setts på en mängd tunga uppdrag utomlands. Under hösten har hon varit på Island, i Danmark och i Bosnien och Hercegovina. Victoria tog även drottning Silvias plats vid en resa till Japan då landets nye kejsare skulle krönas. Hovets informationschef Margareta Thorgren förklarade förändringen med att hovet ytterligare ville stärka banden mellan nästa generations regenter. 

– Därför så tyckte drottningen att det var fint om kronprinsessan kunde vara med, med anledning av att de kommer fortsätta ha en god relation åren framöver, sa Margareta Thorgren då. 

Men trots att positionerna flyttats fram för kronprinsessan har Victoria har inte fullt ut tagit över alla uppdrag som tillhör en statschef. Kungen kan nämligen inte lämna över de årliga statsbesöken.  

Kronprinsessan följde med kungen till Japan i höstas. Foto: DPPA / DPPA/SIPA USA SIPA USA

”Ingen förändring” 

Nästa vecka åker kungen och drottningen på statsbesök till Indiens huvudstad New Delhi. Kungaparet åker tillsammans med utrikesminister Ann Linde, näringsminister Ibrahim Baylan och Maja Fjaestad, statssekreterare vid Socialdepartementet. 

Kungaparet har blivit inbjudna av President Ram Nath Kovind och syftet med besöket är att stärka de goda relationerna och stärka samarbetet mellan Sverige och Indien.

Kronprinsessan kommer att närvara på en brief med utrikesdepartementet på Kungliga slottet inför resan, men kommer inte själv att följa med för att delta i det fem dagar långa programmet. 

– Statsbesök är möte mellan två länder, då är det statscheferna som träffas. När kronprinsessan och prins Daniel reser handlar det om ett officiellt besök. Då behöver det inte vara president eller statschef som möts, utan då är det på en annan nivå, säger Margareta Thorgren. 

Hur ser det ut framöver, är det planerat så att kronprinsessan kommer att ta över statsbesök som i dag görs av kungen?

– Nej. Oftast har vi två utgående och två inkommande statsbesök om året, och det är kungen som utför dem. De senaste åren har vi vid sidan om statsbesöken haft officiella besök. Det är dem som kronprinsessan utför. Det är ingen förändring sedan tidigare, det är ingen omfördelning, säger Thorgren. 

Hör kronprinsessan Victorias tal på Pep Forum

Kronprinsessan Victoria talade på Pep Forum på Karolinska institutet i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.