Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför firar Elizabeth sin födelsedag två gånger

Drottning Elizabeth fick flera att bryta ner i skratt under hennes besök i en botanisk trädgård i Cornwall.
Drottning Elizabeth föddes den 21 april 1928 i London, England.
Foto: DAVID HARTLEY / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Under drottningens 96:e publicerades nya bilder på henne tillsammans med hennes två ponnyer, Bybeck Katie och Bybeck Nightingale.
Foto: HENRYDALLALPHOTOGRAPHY/PA WIRE/SHUTTERSTOCK / HENRYDALLALPHOTOGRAPHY/PA WIRE/SHUTTERSTOCK SHUTTE
Drottning Elizabeth kommer att besöka hennes älskade makes gamla hem Wood Farm i Sandringham, något en kunglig källa beskriver är för att ”vara så nära prinsen som möjligt”.
Foto: AKIRA SUEMORI / AP AP

Drottning Elizabeth fyller 96 år i dag.

Traditionsenligt firas hon både på sin riktiga födelsedag och på sin ”officiella” dag i juni varje år.

En tradition som funnits i det brittiska kungahuset i över 270 år, rapporterar Hello Magazine.

Varje år firar drottningen sin födelsedag privat tillsammans med sin familj.

I år har hon bestämt sig för att besöka prins Philips gamla hem, Wood Farm i Sandringham. Då detta är hennes andra födelsedag utan sin älskade make är denna resa för att ”vara nära prinsen så mycket som möjligt”, enligt en kunglig källa.

Inför helgen väntas drottningen även få sällskap av andra medlemmar av kungafamiljen i Sandringham, där de ska fira henne.

Men ett ytterligare födelsedagsfirande väntar drottningen under den årliga vårparaden, Trooping the Colour, i juni.

Över 270 år gamla traditionen

Hur magiskt det än låter att fira sin födelsedag två gånger per år, finns det en historisk bakgrund till varför flera brittiska monarkers firas på andra datum än deras officiella födelsedagar.

Anledningen är, på typiskt brittiskt vis, på grund av vädret.

Detta sträcker sig tillbaka till 1748 när George II skulle fira sin födelsedag. Då kungen föddes i november riskerade hans undersåtar att bli förkylda av vinterkylan. Kungahuset valde därför att utse en officiell födelsedag för kung George II under sommaren, för att säkra att kungen skulle firas i så angenämt väder som möjligt. 

Kungahuset valde då att kombinera monarkens födelsedagsfirande med den årliga vårparaden. En tradition som ännu finns kvar i den brittiska monarken.

Drottning Elizabeths officiella födelsedag infaller traditionsenligt den andra lördagen i juni och i år kommer Hennes Majestäts firande att kombineras med hennes platinajubileumsfirande.

Prins Philip hedrades med minnesceremoni

Cirka ett år efter prins Philip begravning – prinsen hedrades av familjemedlemmar, kolleger och kungligheter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.