Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför dog vänskapen mellan Diana och Fergie

Privata bilden på prinsessan Diana
Prinsessan Diana.Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN
Sarah Ferguson.Foto: PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES

Sarah Ferguson var en av prinsessan Dianas närmaste vänner i det brittiska kungahuset.

Men vänskapen med ”Fergie” dog – och det var Dianas val att det blev så, avslöjas i en ny tv-dokumentär som visas i helgen.

– Diana kunde vara känslomässigt grym, säger Ingrid Seward, chefredaktör på Majesty Magazine, i dokumentären enligt Entertainment Daily.

”Fergie Vs Diana: Royal Wives At War”, som kommer att visas på Channel 5 i Storbritannien på lördag, beskriver vänskapen mellan prinsessan Diana och Sarah Ferguson. ”Fergie”, som var gift med prins Andrew mellan 1986 och 1996, sågs som en frisk fläkt i kungahuset och kom särskilt bra överens med sin svägerska Diana. Dokumentären tar upp ett tillfälle då Diana försvarade Sarah Ferguson inför en annan medlem av kungahuset. 

– Prinsessan Anne klagade på något som ”Fergie” hade gjort, men Diana stod upp för henne vilket var ganska modigt gjort. Hon sade mer eller mindre till Anne att ”du måste ge henne en chans. Fergie är bra för familjen men hon har svårt att anpassa sig, precis som det var för mig”, säger journalisten Richard Kay på tidningen Daily Mail i dokumentären.

Sarah Ferguson, drottning Elizabeth, prins Charles och prinsessan Diana.Foto: JOHN SHELLEY COLLECTION / STELLA PICTURES/AVALON.RED B4842

Charles till Diana: ”Varför kan du inte vara mer som Fergie?” 

Men enligt dokumentären blev Diana med tiden avundsjuk på Sarah Fergusons avslappnade relation till drottning Elizabeth. Och prins Charles, som prinsessan var gift med från 1981 till 1996, gjorde inte situationen bättre.

– Vid ett tillfälle sade Charles till Diana ”varför kan du inte vara mer som Fergie?” För någon vars självkänsla redan var låg, som kände sig väldigt sårbar, var det här mer än bara en tillrättavisning. Det var en av de mest smärtsamma sakerna som hennes make kunde ha sagt till henne, säger psykologen och relationscoachen Jo Hemmings.

Ingrid Seward på Majesty Magazine slår i dokumentären fast huvudorsaken till att vänskapen dog.

– Det berodde helt och hållet på Diana. Ingen kunde begripa hur Diana, trots att de var bästa vänner, helt kunde sluta prata med dig för att du hade gjort en enda sak fel. Det var unikt för henne. Diana kunde vara känslomässigt grym. Om någon gjorde henne upprörd så bara uteslöt hon dem från sitt liv, säger Ingrid Seward.

Här är brittiska kungahuset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.