Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför berättar Silvia om resan för Estelle

Kungaparet är på statsbesök i Indonesian. Silvia berättar nu om hur hon ska berätta för Estelle om resan.
Foto: DAVID SICA
Estelle fick nyligen träffa de svenska guldhjältarna, här med Anton Strålman.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Drottning Silvia.
Foto: DAVID SICA

BANDUNG. När kung Carl Gustaf och drottning Silvia hade småbarn var de noga med att försöka berätta om sina resor för barnen.

Nu gör kronprinsessan Victoria samma sak med lilla Estelle – och drottning Silvia förklarar varför:

– Att ge vidare vad man har upplevt så att även ett litet barn kan förstå är viktigt. 

Under kungaparets statsbesök i Indonesien har de deltagit i massor av programpunkter med seminarier, luncher och rundvisningar.

De hämtar in en otrolig mängd information. Kronprinsessan Victoria har tidigare uttryckt att hon försöker prata med sin dotter, Estelle, 5, om sina resor.

– Hon är fem år men hon är inte för ung. Tvärtom är hon väldigt intresserad och mottaglig. Jag tycker att vi har en skyldighet som föräldrar och vuxna individer att stimulera den nyfikenheten, har Victoria bland annat sagt till Svensk Damtidning.

Kungaparet pratar också med barnbarnen om sina resor. Drottning Silvia säger att de var noga med det redan när Victoria, Carl Philip och Madeleine var små.

– Det har vi också gjort med våra barn. Att ge vidare vad man har upplevt så att även ett litet barn kan förstå är viktigt. Det gäller att alltid inkludera barnen, säger hon.

Drottning Silvia brinner för barnfrågor och har under statsbesöket inte helt oväntat gjort flera besök kopplat till ämnet.

"Enormt många barn far illa"

Bland annat genom ett rundabordssamtal kopplat till ämnen. Frågan oroar Silvia.

– Det var väldigt viktigt. Det är tyvärr väldigt mycket att göra där. Enormt många barn far illa i hela världen, men också här. Det var en bra konferens, säger hon.

Tidigare under statsbesöket träffade hon också barn och ungdomar som berättade om sina framtidsdrömmar, något som berörde drottning Silvia starkt.

– Det är ett minne jag kommer att bära med mig under mycket lång tid, sa drottning Silvia efter mötet med barnen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.