Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför var prinsessan Madeleine inte på plats

Stefan Löfven presenterar sina nya ministrar.
Flera kungligheter är på plats vid riksdagens öppnande.Foto: OLLE SPORRONG EXP
Prinsessan Madeleine är hemma i Florida i USA.Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Kungen höll tal vid riksdagens öppning.Foto: OLLE SPORRONG EXP
Kungigheterna anlände till riksdagen med stil.Foto: OLLE SPORRONG EXP

När riksdagen slår upp portarna för hösten är det med buller och bång. 

Under ceremonin hyllas, traditionsenligt, fem landskap under ceremonin varav Gästrikland är ett, där prinsessan Madeleine är hertiginna. 

Men prinsessan själv saknas på plats.

Tillsammans med politikerna vandrade kungafamiljen in i riksdagen för att inviga hösten. Det är med en stor ceremoni som det formella arbetsåret i politiken går av stapeln där kungafamiljen har en högst märkbar roll. 

Först inleddes dagen med en gudstjänst i Storkyrkan – eller en sekulär ceremoni samtidigt på Konstakademien om man så vill – innan det var dags att spatsera in i riksdagen. 

Där var det klockan 14 dags för kung Carl XVI Gustaf att förklara riksmötet öppnat på talman Andreas Norléns begäran, innan det är dags för sång, dans och regeringsförklaring.

”Åker inte över till Sverige på blixtvisit”

Under ceremonin hyllas traditionsenligt fem landskap och i år är det Härjedalen, Medelpad, Hälsingland, Dalarna och Gästrikland. Prinsessan Madeleine är hertiginna i det sistnämnda, vilket Svensk Dam uppmärksammat.

Hela kungafamiljen fanns på plats för förloppet – förutom just prinsessan Madeleine. Anledningen är att hon är tillbaka i sitt hem i Florida i USA.

– Prinsessan Madeleine är tillbaka i Florida, och med anledning av det åker hon inte hon över till Sverige på blixtvisit för att vara med när riksdagen öppnar. Men däremot är den kungafamiljen som bor i Sverige närvarande, säger hovets presschef Margaretha Thorgren.

Men senare i september blir det trots detta ett snabbt besök i Sverige. Den 27 september ska hon, som första kunglighet någonsin, medverka på bokmässan. Där ska hon bland annat prata om barnboken Stella och hemligheten som hon nyligen lanserat att hon och vännen Karini Gustafsson-Teixeira skrivit ihop. 

– Ett av tillfällena hon kommer tillbaka är när det är bokmässan. Där handlar det om att vara med på seminarium och prata om utsatta barns rättigheter, säger Thorgren.

Magda Omerspahic går igenom klädtrenden under den politiska högtidsdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.