Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför är Chris O'Neill inte med i SVT:s kungaprogram

Foto: MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Prinsessan Madeleines make Chris O'Neill medverkar inte i ”Året med kungafamiljen” i SVT.

Hans syns bara i förbifarten i några sekunder samtidigt som resten av kungafamiljen intervjuas och visar upp sig.

– I år har det inte blivit tillfälle att filma med Chris O'Neill, säger producenten Sara Bull.

”Året med kungafamiljen” har blivit en tradition i SVT. Varje år sen 1977 visas tv-programmet med höjdpunkter från det kungliga året. I exklusiva intervjuer berättar kungafamiljens medlemmar om det gångna året och ger en unik inblick i sina liv.

Så även i år. Kungen och Silvia tar stor plats, liksom kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine med sina respektive familjer. Nästan.

Madeleines make Chris O'Neill syns i princip inte i årets program.

– Herr Christopher O’Neill är en privatperson. Det har inte varit någon intervju planerad med Christopher O’Neill i SVT:s ”Året med kungafamiljen” 2018, säger Johan Tegel, informationssekreterare på hovet.

Chris O'Neill bara med vid dopet

Endast när det visas bilder från prinsessan Adriennes dop syns Chris O'Neill. Han syns under själva ceremonin i Drottningholms slottskyrka och utanför kyrkan när familjen fotograferas.

Foto: SVT

Men där tar bilderna på Chris O'Neill slut i programmet. I stället får tittarna bland annat följa med Madeleine och Leonore till Gröna lund och Carl Philip, Sofia och Alexander till Nynäs naturreservat. Dessutom syns kronprinsessfamiljen i flera olika konstellationer på olika platser.

Hovet: De har inte deltagit

Hovets informationschef Margareta Thorgren menar att avsaknaden av Chris O'Neill bland annat beror på prinsessfamiljens flytt till Florida, USA.

– Det hovet alltid hoppas är att SVT ska spegla kungen och hans familjs officiella uppdrag. I år har inte Chris medverkat i några större separata officiella program. Prinsessfamiljen har dessutom under hösten flyttat till USA och meddelade i somras att de inte deltar i några officiella program under en tid, säger Margareta Thorgren.

I övrigt hänvisar Thorgren till SVT.

Prinsessan Madeleine tillsammans med maken Chris O'Neill och dottern prinsessan Adrienne.
Foto: ERIKA GERDEMARK / KUNGAHUSET

Producent för ”Året med kungafamiljen” är Sara Bull. Hon säger att det inte riktigt blev tillfälle att filma Chris O'Neill mer. 

– Det har inte riktigt blivit något tillfälle i år. Det har blivit lite olika under årens lopp, programmet ser ju annorlunda ut varje år. Det är en ganska stor familj numera, och i år har det inte blivit tillfälle att filma med Chris O'Neill. Men vi får se, kanske nästa år, säger Sara Bull.

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Det blir tuffare att välja”

Sara Bull, som producerat ”Året med kungafamiljen” åtta gånger för SVT, säger att arbetet med programmet förändrats i och med att kungafamiljen blivit större.

– Det blir tuffare att välja och välja bort förstås, men det blir också roligare. Det blir en större utmaning helt enkelt eftersom det är så mycket man vill få plats med i programmet.

– De olika medlemmarna i kungafamiljen har ju olika fokusområden och jag tycker att det gör att det blir ett rikare program, mer omväxlande och spännande för tittarna.

Sara Bull, har producerat ”Året med kungafamiljen” åtta gånger för SVT. Hon säger att arbetet med programmet förändrats i och med att kungafamiljen blivit större.
Foto: Pressbild

Inte heller förra året medverkade Chris O'Neill i programmet. Då var förklaringen att han inte medverkar i så många officiella sammanhang.

– Det är ingen annan förklaring än att i år blev det lite mindre fokus på honom, sa Margareta Thorgren då.

Chris O'Neill: Har komplicerat mitt liv

Chris O'Neill har valt att fortsätta sitt arbete även efter att han gifte sig med prinsessan Madeleine, och han har ingen prinstitel. I en intervju med magasinet King sa han i början av 2018:

– Jag har ingen önskan att uppnå någon form av kändisskap, och har heller inga som helst fördelar av det i mitt yrke. Det händer att jag gnäller för Madeleine om det. Men i slutändan lär man sig att leva runt det.

– Jag har ju träffat kvinnan i mitt liv, kvinnan jag älskar. Men det är klart att det har sina utmanande sidor att vara gift med en prinsessa. Givetvis har det komplicerat mitt liv, av uppenbara skäl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.