Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför är Chris och barnen inte med i SVT

Madeleine och Chris O'Neill med Nicolas och Leonore.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON
Madeleine och Chris O'Neill med Nicolas och Leonore.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON

Prinsessan Madeleines make Chris O'Neill och barnen Leonore och Nicolas lyser med sin frånvaro i "Året med kungafamiljen".

Samtidigt är resten av kungligheterna med och stort fokus ligger på kronprinsessan Victorias 40-årsfirande.

– Det ska inte vara ett stort fokus på småbarn även om många kan tycka det är kul att se dem, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Tv-programmet "Året med kungafamiljen" är för många svenskar en höjdpunkt på det nya året. Genom exklusiva intervjuer, bilder och reportage som gjorts under 2017 får svensken en inblick i hur året har varit för kungafamiljen. 

Men det är inte alla medlemmar som deltar i årets program. 

Prinsessan Madeleines make Chris O'Neill och parets två barn syns inte alls under det en timme långa programmet – men det är inget medvetet val enligt hovet.

– Chris figurerar inte alltid i de officiella sammanhangen så det är ingen annan förklaring än att i år blev det lite mindre fokus på honom, säger Margareta Thorgren.

I stället är det kronprinsessans 40-årsfirande som står i fokus, samt olika officiella sammanhang som kungafamiljen deltagit i.

Prinsessan Madeleine i "Året med kungafamiljen".
Foto: SVT

– SVT hade långa sändningar från kronprinsessans födelsedag och där skymtar man hela Madeleines familj, säger Sara Bull, producent på SVT.

Hon fortsätter:

– Vi gjorde en intervju med prinsessan Madeleine i London, men då var fokus på henne och av naturliga skäl var barnen inte med. På officiella uppdrag är barnen sällan med, säger Sara Bull.

Hovet är glada över det urvalet:

– Vi tycker det är bra att de har koncentrerat sig på det officiella arbetet som kungafamiljen har och det ska inte vara ett stort fokus på småbarn även om många kan tycka det är kul att se dem, säger Margareta Thorgren.


LÄS MER: Kungafamiljens nyårshälsning till svenska folket 

Valt ett liv bortom representation

SVT menar att det är en slump att Chris O'Neill, Leonore och Nicolas inte är med i programmet och hänvisar till förra året då framför allt Chris O'Neill var med desto mer.

– Ytterligare en aspekt kan vara att han inte har något officiellt uppdrag, ingen prinstitel. Hade han haft det hade vi kanske försökt att få till en intervju lite oftare. Men vi har haft med honom och det finns ingenting som säger att vi inte kommer att ha det i framtiden igen, säger Sara Bull.

Chris O'Neill har valt att fortsätta med sitt yrke och förbli engelsk-amerikansk medborgare, vilket också är anledningen till att han inte har någon prinstitel. Att han motvilligt står i rampljuset är ingen hemlighet - men han har inte tackat nej till en intervju. 

– I ärlighetens namn la vi inte in en intervjuförfrågan till hovet angående Chris O'Neill i år, säger Sara Bull.


LÄS MER: Kungen avslöjar smarta knepet för att inte svettas 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.