Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Daniel: "Jag lider inte av att äta medicin"

Daniel genomgick själv en njurtransplantation 2009, ett år innan han gifte sig med kronprinsessan Victoria.
Foto: Sven Lindwall
På torsdag uppmärksammas ”World Kidney Day”, på svenska ”Världsnjuredagen”, över hela världen.
Foto: Sven Lindwall

UPPSALA. Det har gått åtta år sedan prins Daniel fick ta emot sin pappas ena njure.

Nu berättar han om tiden efter operationen – och om hur vardagen har påverkats.

– Jag lider inte av att äta medicin, sa han under ett symposium på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

På torsdag uppmärksammas ”World Kidney Day”, på svenska ”Världsnjuredagen”, över hela världen.

För att sätta ljus på frågan om organdonation och transplantationsforskning deltog prins Daniel på onsdagen i ett symposium på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Daniel genomgick själv en njurtransplantation 2009, ett år innan han gifte sig med kronprinsessan Victoria.

– I sommar firar jag och min externa njure, pappas njure, åtta år tillsammans. Och det har fungerat extremt bra, sa prins Daniel och knackade i bordet.

– Det är jag tacksam och glad över.

Under symposiet talade flera framstående forskare och experter på området om nya rön och projekt som i slutändan ska leda till bättre möjligheter till organdonation.

– Det handlar mycket om kunskap. Får man mer kunskap blir man intresserad, och är man intresserad är det större möjligheter till att man vill engagera sig. Så det handlar nog mycket om det. Njursjukdomar drabbar många men om man inte har det på nära håll, att man själv är drabbad eller någon anhörig, kanske man inte bryr sig så mycket, sa prins Daniel.

Prins Daniel: "Jag vet vad det innebär"

Han förklarade att en stor anledning till att han deltar under dagen – och är engagerad i frågan genom sin roll som prins – är för att han själv drabbats av en njursjukdom.

– Jag är här i dag och en stark anledning till det är att jag har erfarenhet av njursjukdom och vet vad det innebär.

Prins Daniel fortsatte:

– Så man ska inte vara för hård mot de som inte engagerar sig. För vi vet att det är över av 80 procent av svenska folket som kan tänka sig att donera, men endast 15 procent har markerat det i form av att man har anmält sig mot donationsregistret.

"Jag lider inte"

Prins Daniel fortsatte senare att berätta om vilka forskningsframsteg han hoppas se i framtiden:

– Jag lider inte av att äta medicin, men som man har nämnt här i dag så är det förstås så att om det skulle försvinna skulle det underlätta. Och det är något som forskningen jobbar hårt på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.