Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Daniel får oväntad hjälp – av Hawking

Prins Daniel har startat kampanjen för Generation Pep med kronprinsessan Victoria. Foto: Sven Lindwall
Victoria, Estelle och Daniel på nationaldagen. Foto: Johan Jeppsson

Prins Daniel får hjälp från oväntat håll

I en ny reklamfilm, som bland annat sänds i TV4, går fysikprofessorn Stephen Hawking ut i en kampanj för att uppmuntra till fysisk aktivitet.

Och nu stöttas initiativet av prinsessan Madeleine.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel står bakom Generation Pep. Organisationen syftar till att få fler unga personer att röra på sig och aktivera sig.

Nu får initiativet – där prins Daniel arbetar närmast dagligen – oväntad draghjälp från fysikprofessorn Stephen Hawking.

I en ny reklamfilm, som spelats in i Cambridge i England där Hawking är verksam, uttalar Hawking sitt stöd för prinsens organisation Generation Pep.

"Lyckligtvis är lösningen enkel. Mer fysisk aktivitet och bättre matvanor. Det är inte raketforskning", säger Hawking i filmen som spelats in i Cambridge i England där professorn är verksam.

 

Fysikprofessorn Stephen Hawking är själv ofrivilligt rullstolsburen på grund av nervsjukdomen ALS. Han är världsberömd för sina rön inom kosmologi och gravitationsteori. Men i en ny kampanjfilm säger professorn att det bortom hans förståelse hur stillasittande har kunnat bli ett av världens största hälsoproblem.

Projektledaren Carolina Klüft om reklamfilmen, som bland annat visas i TV4:

– Han är ansedd som en otroligt klok person som är känd globalt och det är väldigt starkt att han, som inte har möjlighet att röra på sig, berättar om hur viktigt det här budskapet är.

Han pekar på att studier visar att två tredjedelar av alla fyraåringar är för stillasittande och att Sverige är "ett av Europas mest stillasittande länder".

Stephen Hawking. Foto: Jacob Stephenson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

"En negativ utveckling"

Stephen Hawking ställer upp i kampanjen för Generation Pep, en icke vinstdrivande organisation som startades på initiativ av prins Daniel och kronprinsessan Victoria.

– Det här är ett initiativ som kronprinsessan och prinsen tagit för att helt enkelt belysa hur viktigt det är att få fler barn och unga i rörelse och för att förbättra matvanor. Vi blir allt mer stillasittande och det är en negativ utveckling. Det är viktigt att vi tar tag i det och gör hälsan jämlik över hela Sverige, säger Carolina Klüft.

Under onsdagen, inför att filmen med Stephen Hawking släpptes, lades det kryptiska meddelandet "Viktigt uttalande från Stephen Hawking i dag kl. 20:00" upp på Generation Peps Instagram.

Får stöd av Madeleine

På torsdagen uttryckte prinsessan Madeleine sitt stöd till sin syster, Victoria, och prins Daniel.

På Facebook publicerade hon en bild av ett möte mellan Victoria och Daniel och professor Stephen Hawking.

 

"Bristen på fysisk aktivitet har blivit ett av världens största hälsoproblem. Det här var ämnet under ett möte mellan min syster prinsessan Victoria och hennes make prins Daniel och professor Stephen Hawking", skriver hon på sin Facebooksida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!