Då lämnar Harry och Meghan kungahuset

Meghan och prins Harry.
Foto: DPPA / DPPA/SIPA USA SIPA USA

Efter veckor av diskussioner – nu står det klart hur Harry och Meghans nya liv kommer att se ut.

Och drottningen Elizabeth är hård: Paret får inte längre använda sina titlar, de får inte ens kalla sig för Sussex Royal – och deras kontor i Buckingham Palace stängs ner. 

Från och med den 31 mars ska Harry och Meghan representeras av sitt välgörenhetsteam som de har i Storbritannien, skriver den brittiska tidningen Mirror. 

Det är Buckingham Palace som har släppt nya detaljer om Harry och Meghans beslut att lämna sitt kungliga liv.

Kungahuset – med drottningen i spetsen – har bestämt att paret måste sluta att aktivt använda sina titlar från och med 31 mars.

Dock får Harry och Meghan fortfarande ha kvar sina titlar.

Men det slutar inte där.

Harry och Meghans kontor i Buckingham Palace kommer också att stängas ner, och efter ett år kommer kungafamiljen att diskutera ärendet igen, för att se hur allting har gått, skriver den brittiska tidningen Mirror. 

Paret kommer också från och med 1 april att repsenteras av deras välgörenhetsteam i Storbritannien.

Tidigare Harry och Meghan tänkte använda det kungligt präglade varumärket ”Sussex Royal” för att bli ekonomiskt oberoende.

Men även det ska drottning  Elizabeth ha satt stopp för, uppger Daily Mail. 

– Harry och Meghan kan helt enkelt inte tillåtas att marknadsföra sig själva som kungliga, säger en källa vid hovet till tidningen.

Buckingham Palace bekräftar även att i samband med Meghan och Harrys flytt till Nordamerika, kommer 15 personer från deras personal få sparken.

Nyheten slog ner som en bomb

Det var i början av året som prins Harry och hertiginnan Meghan meddelade att de tar ett steg tillbaka i sina roller inom den brittiska kungafamiljen. Anledningen var bland annat att prinsparet ville få möjligheten att arbeta och bli ekonomiskt oberoende.

Meghan och Harry tog också beslutet att lämna Storbritannien, åtminstone delvis. Framöver kommer de att bo långa perioder i USA tillsammans med sin nio månader gamla son Archie.

Nyheten slog ner som en bomb i det brittiska kungahuset. 

Resten av kungafamiljen ska enligt uppgifter till brittiska medier inte ha vetat om beslutet i förväg, utan chockats av beskedet när nyheten kablades ut och drottningen blev både ledsen och besviken.

Kommer tillbaka till Storbritannien

Paret som för närvarande är i Kanada med sonen Archie ska snart tillbaka till Storbritannien för att knyta ihop den kungliga säcken, skriver Sky News.

Prins Harry kommer att närvara vid minst sex offentliga sammanhang, bland annat vid invigningen av museet Silverstone Experience och vid musikfestivalen Mountbatten Music Festival.

Prinsparets sista offentliga framträdande blir tillsammans med hela kungafamiljen vid det årliga firandet av Commonwealth Service 9 mars. 

Harry och Meghan överens med drottningen

Meghan och Harry förlorar sina kungliga titlar förklarar drottning Elizabeth på det brittiska kungahusets Instagramkonto tidigare i februari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.