Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Claes Elfsberg i möte med kronprinsessan

Kronprinsessan Victoria intervjuas inför 40-årsdagen av SVT:s Claes Elfsberg. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria berättar inför sin 40-årsdag i en öppenhjärtig intervju med Claes Elfsberg om hur hon lär sig det arbete som väntar henne i framtiden genom att studera hur mamma och pappa gör. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: Sven Lindwall

Kronprinsessan Victoria fyller 40 år - och precis som då kungen fyllde 70 år är det SVT:s Claes Elfsberg som hon har valt att ge en exklusiv intervju, hemma på Haga slott.

Victoria berättar bland annat hur hon blev fri från anorexi och ångest och om lyckan med barnen. 

- Hon är ytterligt kompetent och charmerande. Så vitt jag kan bedöma har hon aldrig varit så öppen tidigare, säger Claes Elfsberg.

Claes Elfsberg, som till vardags sänder "Gomorron Sverige" en gång i veckan, arbetar nu parallellt med kronprinsessporträttet.

- Ja, jag håller på att spela in, vi gör det i omgångar. Jag har träffat henne i två omgångar och ska träffa henne och familjen i ytterligare en omgång.

Vi var många som såg din intervju "Kungen 70 år - ensamt majestät" i fjol. Hur gick det till när du fick intervjun med kronprinsessan?

- På samma sätt. Jag skrev till hovets presstjänst att jag skulle vilja göra ett sådant program inför kronprinsessans 40-årsdag. Så småningom - det tog lång tid - så fick jag ett positivt svar.

I vilka miljöer träffar du kronprinsessan?

- Vi har träffats i hennes hem och i parken utanför. 

Vad har du fått för intryck av henne?

- Mitt allmänna intryck är att hon är ytterligt kompetent och charmerande. Det är svårt att hitta någon repa i "rustningen". Förr i tiden talade man om rustning på riddare och kungar och i den mån någon mån kronprinsessor har någon rustning så har hon en skinande rustning, utan repor. 

 

LÄS MER: "Här får man både höra kungen svära och gnälla"  

 

"Kronprinsessan är en väldigt lättpratad och trevlig person"

Då du porträtterade kungen fick du ställa vilka frågor du ville. Den här gången aviserar SVT att intervjun kommer att behandla hur kronprinsessan blev fri från anorexi och ångest, om lyckan med barnen, de många uppdragen och hur hon lär sig om det arbete som väntar henne i framtiden genom att studera hur pappa och mamma gör. Var det några restriktioner i frågeställningarna?

- Nej, inte alls, inte det minsta. När jag fick beskedet att jag skulle få göra personporträttet var det snarast en diskussion om hur vi rent praktiskt skulle gå till väga för det visade sig att kronprinsessan hade en väldigt fulltecknad agenda.

Claes Elfsberg beskriver kronprinsessan Victoria som "en väldigt skicklig och driven person". Foto: JOHANNA RAPP

Hur är skillnaden mellan att intervjua kungen och kronprinessan?

- Det är som skillnaden mellan två olika personer, vilka som helst. Människor är alltid unika. På ett sätt är det väl lättare att intervjua någon som är ungefär jämnårig med en själv, men kronprinsessan är i ungefär samma ålder som ett par av mina egna barn så jag tycker att jag har en viss insikt i den delen av en människas liv som hör till själva generationen. 

- Hon är en väldigt lättpratad och trevlig person, så jag ser inga problem med detta.

 

LÄS MER: Kungen svär på bästa sändningstid i SVT 

 

För egen del har jag nog tyckt att det har varit lättare att få kommentarer av kronprinsessan än kungen...?

- Ja, det är klart att det är en skillnad, men den får visa sig i programmet. Vi har inte ens påbörjat redigeringen än så det är tidigt att prata om innehållet. Hon är en väldigt skicklig och driven person, även om hon gör ganska klart att hon egentligen inte är så förtjust i att bli intervjuad. Men trots att hon inte är så förtjust gör hon det med bravur.

Har inte intervjuat prins Oscar...

Vilka i kronprinsessans familj har du pratat med?

- Hon har ju en kille på ett år och ett par månader och honom pratade jag inte med. Inte med något barn. 

Men kronprinsessans syskon är ju myndiga...?

- När jag säger familj menar jag kronprinsessans egen familj. Det här är ett porträtt av kronprinsessan Victoria och det kommer till allra största delen vara hon som svarar på frågor och kanske in någon liten del någon annan som svarar på frågor.

Är det något som du vill att läsarna ska veta om intervjun?

- Att kronprinsessan har valt att vara väldigt öppenhjärtig. Så vitt jag kan bedöma har hon aldrig varit så här öppenhjärtig tidigare. 

 

Fotnot: "Kronprinsessan 40 år" sänds fredag 14 juli klockan 20.00 i SVT1.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!