Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chris O'Neill i Sverige – med på drottningens firande

Prins Daniel, kronprinsessan Victoria och Estelle med drottning Silvia och kungen. Prinsessan Sofia, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine och Chris O'Neill.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Hela kungafamiljen samlad. Foto: Patrik Micu
Carola klev upp på scen för att sjunga för drottningen.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Drottning Silvias 75-årsdag firades med Carola som överraskning på Oscarsteatern i Stockholm. 

Ceremonin, som hade en rad kändisar på gästlistan, slutade i hyllningar och kramkalas för kungafamiljen.

Prinsessan Madeleines och Chris O´Neills busungar Leonore, Nicolas och Adrienne fick ett särskilt omnämnande i drottningens tacktal.
– De är som små popcorns. Snabba och underbara, säger drottning Silvia.

Redan vid 10-tiden på tisdagen var firandet av drottning Silvia i full gång på Oscarsteatern i Stockholm. Hyllningsföreställningen hade ett späckat schema med företrädare från alla de stiftelser drottningen är involverad i. Bland annat Childhood. 

Hela kungafamiljen var samlad på teatern – inklusive prinsessan Madeleine och maken Chris O'Neill som flugit från Florida till Stockholm för att delta. Familjen kommer även att stanna över julen. Av drottningens barnbarn var det bara Estelle, 6, som var med.

Kungen: "Jag är drottningens bollplank"

Drottning Silvia fyller inte år förrän på söndag, men firandet har redan startat. Kung Carl Gustaf inledde föreställningen på Oscars med hylla sin hustru och hennes engagemang.

– Drottningen ligger på som en blåslampa bakom sina stiftelser, sa kungen och fortsatte med glimten i ögat:

– Och själv är jag drottningens bollplank. Det är frågor till frukost, lunch och middag.

Även kungabarnen passade på att prisa Silvia, bland annat hyllade kronprinsessan Victoria sin mamma från scen:

 – För mig är du en stor förebild och jag är så stolt att du är min mamma. Jag älskar dig, utbrast kronprinsessan.

Prins Carl Philip och prinsessan Madeleine höll också tal till sin mor. Prinsessan mindes från barndomen hur drottningen brukade berätta för henne om andra barn. Barn som råkat illa ut. Men också att det fanns eldsjälar som gör allt för att hjälpa de utsatta.

Sedan blev prinsessan rörd och avslutade talet med att tacka för att hon fått följa i mors fotspår med arbetet i Childhood foundation.

– Nu måste jag sluta prata innan jag börjar gråta, sade prinsessan.

 

Prinsessan Estelle var den enda av drottningens barnbarn som fanns på plats under ceremonin på Oscarsteatern.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Stort firande när drottning Silvia fyller 75 år. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine och Chris O'Neill på plats. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Alla hovets anställda inbjudna 

Under hyllningsföreställningen bjöds det på två nummer ur musikalen "Såsom i himmelen" och avslutningsvis dök ingen mindre än Carola upp som överraskningsgäst och sjöng en sång för drottningen.

I vimlet på Oscarsteatern syntes bland andra skådespelaren Cecilia Forss, ordförande i advokatsamfundet Anne Ramberg och hovpredikanten Michael Bjerkhagen.  Även samtliga anställda vid hovet – alla 260 stycken – var inbjudna. Totalt över 500 gäster.

Kungen avslutade föreställningen med att be samtliga gäster resa sig och sjunga "ja må du leva" för Silvia. Sedan utbröt rena kramkalaset på scenen när Silvia kramade om sina barn och kindpussade Chris, som var i Sverige för första gången på flera månader. 

Silvia nämnde kungen, alla barnen och barnbarnen i sitt tacktal och beskrev prinsessan Madeleines och Chris O'Neills barn som ”små popcorns”. 

– De är snabba och underbara, förklarade drottningenoch log.

"Drottningen är oerhört tacksam"

Efter hyllningsföreställningen blev det mingel i Oscarteaterns guldfoajé. Där bjöds det på champagne och snittar, och kungafamiljen minglade med de inbjudna gästerna.

Hovets presschef Margareta Thorgren säger att det var en fin tillställning. 

– Det var en kombination av väldigt mycket fin stämning, samtidigt var det ett stort allvar med tanke på att drottningens stiftelser jobbar med svåra frågor - både barnrättsfrågor och även demensfrågor. Men i kombination med väldigt fina artister sammanvävde det på ett fint, stämningsfullt och framför allt en stor hyllning till drottningen. 

Enligt Margareta Thorgren uppskattade drottningen hyllningarna mycket. 

– Drottningen höll ett tacktal i slutet av föreställningen och tackade alla som var där, sin familj och artisterna. Hon är oerhört tacksam för den här fina hyllningen.

Hyllningsföreställningen på Oscarsteatern visas i sammandrag i SVT den 22 december.

Firandet av drottning Silvias 75-årsdag fortsätter med en mottagning på slottet under onsdagen då myndigheter, organisationer och motsvarande ges möjlighet att uppvakta drottningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.