Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chris: "Madeleine och jag vill ha fler barn"

Expressens Johan T Lindwall har mött Chris O'Neill för en stor sommarintervju.
Foto: Suvad Mrkonjic
Kungen är ute på en liten båttur utanför Solliden.
Foto: Christian Örnberg
Chris och Madeleine besökte "Skavlan" i SVT:
Foto: SVT
Prins Nicolas brås på sin morfar kungen enligt Chris.
Foto: Patrik C Österberg
Prinsessan Leonore är mer bestämd än prins Nicolas enligt Chris.
Foto: Karin Törnblom

SOLLIDENS SLOTT. Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill njuter av svenska sommaren på Öland.

I en stor sommarintervju berättar nu Chris O'Neill om tennismorgnarna och familjekvällarna hemma på Solliden, hur Nicolas tagit sina första steg häromdagen och hur lillprinsen ser upp till Leonore – och att Chris O'Neill hoppas se familjen växa mer.

– Vi vill ha fler barn. Både jag och Madeleine vill ha en stor familj. En eller två till.

Det är tidig förmiddag inne vid Sollidens slott. Om en liten stund ska slottet öppna upp för allmänheten och kungafamiljen tar sig ner till det privata båthuset nere vid Kalmarsund för att njuta av det strålande vädret.

En av familjemedlemmarna, Chris O'Neill, har valt att ta en liten paus den här förmiddagen.

Senast för nästan exakt ett år sedan berättade han för mig om varför han och Madeleine den hösten skulle lämna Sverige och flytta till London. Nu har de i snart 12 månader bott i London och Chris summerar intrycken:

– För mig var det som att komma hem igen, så klart. För Madeleine var det något helt nytt att flytta från New York till London, men det har fungerat fantastiskt bra.

– Vi flyttade för att komma närmare Sverige och jag ändå skulle kunna sköta mitt arbete. Nu är det så mycket enklare och närmare att kunna ta sig fram och tillbaka till Stockholm för Madeleine. Det blir en helt annan frihet.

Vi träffas uppe vid kungens Kaffetorp inne på Solliden. Chris väljer ett bord lite avsides. Det är fortfarande tidigt och få lägger märke till honom.

– Jag älskar Öland och Sollidens slott. Det är ett fantastiskt ställe och en underbar plats att få vara på sommaren, menar han.

Hur har första året i London varit?

– Mycket har ju handlat om att komma in i allt och framför allt ta hand om Nicolas och Leonore. De är ju vad man brukar kalla för pseudotvillingar i och med att de är så nära varandra i ålder.

– Det har varit ett intensivt år. Både jag och Madeleine har arbetat mycket. Vid sidan om mitt jobb och Madeleines kungliga uppdrag och engagemang i Childhood kretsar mycket kring familjelivet och barnen. Vi har exempelvis förberett barnens skolgångar. Leonore börjar förskolan i höst. Det känns bra.

Hur länge ska ni bo i London?

– Vi har inte satt någon tidsgräns. Däremot blir det minst två till tre år framåt. Sedan får vi se vad som händer.

Är det okej för Madeleine?

 – Ja, absolut. Vi trivs båda väldigt bra i England.

Chris O'Neill och Expressens Johan T Lindwall.
Foto: Suvad Mrkonjic

Hjälper andra företag

Chris O'Neill har tidigare berättat om sitt arbete - hur han hjälper andra företag med olika betalningslösningar genom sitt bolag Wilton Payments. Hjälpa stora företag att säkra nya affärer till lägre kostnader, långtidskontrakt och elektroniska betallösningar.

– Jag arbetar på med det. Det tar längre tid än du tror att utveckla sådana betalningslösningar med stora företag. Du kan komma med en bra idé och ändå tre år senare sitta kvar i samma process. 

– Framför allt om du arbetar med stora företag. Det är lite som en oljetanker. Men när du väl har styrt om den och har rak kurs och gör ett bra jobb blir det företaget dig lojal. Det gäller att hela tiden vara närvarande och det kräver mycket av mig.

Hur mycket arbetar du?

 – Mycket. Jag reser framför allt mycket, men är ungefär 75 procent i London. Resorna jag gör till exempelvis Zürich eller Milano är över dagen, så att jag på det sättet slipper spendera en natt på hotell.

 – Hemma i London har jag ett kontor som jag delar med några andra företag och på kvällarna kan jag vara hemma med Madeleine och barnen.

Hur ser veckorna ut i London?

– London är så mycket mer barnvänligt än New York. Det brukar på helgerna bli mycket parker som Richmond Park och Hyde Park. Även museer och en rad olika akvarier. Både London och Stockholm är mer barnvänligt byggda än New York.

 – Kvällarna prioriterar vi hemma med barnen. Både jag och Madeleine är väldigt mycket för just familjemiddagar och bara vara hemma.

Chris börjar med stolthet i rösten prata om barnen prinsessan Leonore och prins Nicolas:

 – Både Madeleine och jag är rörande överens om att livet inte kan vara mycket bättre än vad det är i dag med de här två små liven. Det är två helt olika karaktärer där man nu märker att Nicolas tittar på varenda sak som Leonore gör och beundrar henne.

– Nicolas tog sina första steg häromdagen! säger Chris och skiner upp. Det är väl inte de mest säkra, men sina första steg. Leonore gick när hon var 12 månader. Men jag läste någonstans att tjejer går oftast tidigare än killar.

Skillnader

Vad är skillnaden mellan Leonore och Nicolas?

 – Det är ju två helt skilda individer. Nicolas är en soft liten kille. Leonore är dominerande och en bestämd liten tjej. 

 – Jo, förresten, säger Chris. Jag tror att Nicolas har ärvt en sak av sin morbror Carl Philip och morfar kungen. Han älskar allt som har en motor. Fullständigt besatt med allt som har motor. Så där vet vi hur det kommer bli i framtiden, säger han och skrattar.

Vill ni ha fler barn?

 – Ja, absolut. Sedan är ju inte det någon självklarhet. Jag och Madeleine älskar att ha en stor familj.

 – Men vi vill vänta med barn just nu. Jag känner att vi måste fokusera på Nicolas och Leonore. Se till att de får vår tid och att vi ser dem till 100 procent. Men i framtiden, absolut!

Hur många till? Ett barn? Två barn?

Chris skrattar:

 – En eller två, exakt, säger han och skrattar igen.

I vintras var Chris och Madeleine med i ”Skavlan” i SVT och berättade för första gången om sin relation i tv. Chris är glad att han gjorde det:

 – Jag har fått väldigt många positiva reaktioner. Det känns bra.

Många har sagt till mig att de hade en "helt annan bild av dig" innan ”Skavlan”. Känner du igen det? Att folk som inte känner dig har en förutfattad mening?

– Ja, absolut. Vi har ju alla bilder och uppfattningar om människor som vi kanske inte känner. Mina vänner vet vem jag är och vad jag är för slags person. Sedan är jag övertygad om att det finns personer som ändrar uppfattning efter att kanske sett ett program som ”Skavlan”.

 – Det är alltid lätt döma någon, men jag tror på att ge alla en chans och lära känna dem som individer.

Tycker du det är jobbigt att vara offentlig?

– Det är vad det är. Jag börjar bli mer och mer van. Som att göra en tv-show som ”Skavlan” med så många tittare var ju naturligtvis nervöst. Det var inte det lättaste.

– Att vara en offentlig person har alla sina aspekter. Alla paparazzis om man är på semester är en sådan sak. Det kan bli irriterande efter ett tag. Men det är ett litet pris som du betalar.

Hur då?

– Jag tänker inte så mycket på det längre. Jag har min fantastiska familj och barnen och måste säga att jag tycker att vi har fått ha ett bra och skyddat privatliv det senaste året.

– Madeleine och jag är måna om att ge barnen så pass normal uppväxt som möjligt. Att de skyddas och kan få ha sitt liv. Sedan är ju både jag och Madeleine medvetna om att det aldrig blir 100 procent normalt, som för andra barn som inte är offentliga.

Sollidens slott är kungafamiljens favoritställe på somrarna.

Säljer huset

Ni har lämnat USA och sedan en tid tillbaka ligger ert sommarhus i Florida ute till försäljning. Varför?

– Det är enkelt. Vi använder det inte längre. Att ha ett hus i Florida betyder stora omkostnader och hela tiden ett ständigt underhåll av allt från trädgård till pool och även när vi inte är där måste vi ha på luftkonditioneringen. Sådant kostar mycket i längden.

– Sedan är det Florida med alla försäkringar. Allt från försäkring mot översvämning till orkan. Även det drar i väg kostnadsmässigt. Nu behöver vi inte huset längre och därför beslutat oss för att sälja. Inget går snabbt i Florida så det kommer nog ta sin tid att sälja.

Chris och Madeleine är sedan en tid tillbaka på Öland för att njuta av den svenska sommaren. Chris sköter sin verksamhet från slottet:

– Kungen har haft den vänligheten att låna ut ett kontor till mig och därifrån kan jag styra min verksamhet. I resten av Europa och USA är det inte nu semester. Där håller alla på att slutföra allt för att gå på semester. Så det gäller för att kämpa på ännu hårdare.

– Jag åker i helgen fram och tillbaka till London och kommer så göra de kommande veckorna. Madeleine stannar däremot på Öland med barnen i minst ett par veckor till.

Vad gör ni dagarna på Öland?

– Jag börjar varje morgon med att spela tennis. 

Vem spelar du mot?

– Det kan vara Madeleine eller Carl Philip. Jag har också en professionell tennistränare från Borgholm som kommer och kör olika pass med mig. Sedan brukar vi gå ner till båthuset med barnen och bara bada. Jag älskar att bada med barnen.

– Det finns så otroligt mycket att göra inne på Solliden. Är det inte alla fantastiska jordgubbs- eller hallonodlingar så är det hästarna för Leonore. Sedan umgås vi mycket med övriga familjen och morfar kungen och mormor Silvia.


Kungafamiljen i trädgården.
Foto: IBL

Frukost med kungen

Äter ni frukost ihop med resten av kungafamiljen?

– Ja, absolut. Vi brukar försöka samlas på morgonen för just frukost.

Hur ser kvällarna ut?

– Oftast lagar vi mat först till barnen och sedan lägger dem. Efter det brukar det bli middag med resten av familjen. Ibland nere vid stranden när vädret är bra.

– Sedan kan jag och Madeleine ha kvällar när vi bara tar en pizza och kollar en film.

Vilka filmer då?

– Jag älskar gamla klassiska filmer, exempelvis "Ubåten" och "Jakten på röd oktober." Komedier är också något som jag gillar.

Vad gillar Madeleine?

– Hon tycker om action och nya filmer. Sedan gillar vi båda serier. "The good wife" och "Suits" är två som vi tittar på.

Har ni sett "Making a murderer" på Netflix?

– Nej, helt missat den. Den är bra, alltså? Tack för tipset!

Hur är din relation till kungen och drottningen?

– Fantastisk. Det är två helt underbara och generösa personer. Med både sin tid, kärlek och värme. De är dessutom två otroligt bra bollplank. Båda har så mycket kunskap som jag kan fråga om i olika frågeställningar.

– Drottningen är väldigt ödmjuk. Hon är som hon själv brukar säga en kvinna med brasilianskt hjärta och tysk hjärna. Otroligt skarp.

Kungen, då?

– Ja, han har ju en livserfarenhet som är enorm. Bara få sitta på kvällarna och höra alla hans historier och allt han har varit med om. Det är enormt. Och väldigt underhållande.

– Jag har också en fantastiskt bra relation med de andra i familjen som Victoria och Daniel och Carl Philip och Sofia.

Kände du dig välkommen från början i kungafamiljen?

– Från dag ett! Utan tvekan.

Varför tror du?

– För att alla litar på Madeleine och hennes omdöme. De vet vilken oerhört klok kvinna hon är.

Vi avslutar intervjun för att ta en promenad uppe på Alvaret och ta bilder på Chris. Väl där berättar Chris att Alvaret är ett andningshål för honom och Madeleine:

– Vi brukar försöka ta oss hit varje dag. Det är ju enormt vackert.

Där mitt på Alvaret börjar jag och Chris prata om allt det som just nu sker i världen. Allt från dåden i Nice till nu senast Turkiet.

– Det är alldeles fruktansvärt. Alldeles fruktansvärt, säger han och skakar på huvudet.

Vi pratar om det engelska valet för att stanna eller lämna EU. Det som blev brexit – lämna EU:

– Med tanke på mitt arbete förstår du säkert vad jag tycker om brexit. Så klart England inte ska lämna. Jag tror att nej-sidan vann för att det var just de som är missnöjda och vill ha ut England från EU gick och röstade. Hade fler som vill stanna gått till vallokalerna hade det sett annorlunda ut.

– Men det som sker nu är inget bra.

Innan vi ska skiljas åt frågar jag Chris om han följer det kommande valet i USA:

– Ja, självklart.

Trump eller Hillary?

– Jag kan väl säga så mycket som att om Clinton blir vald har vi tre kvinnor i ledning i fem av världens ledande ekonomier. Det vore fantastiskt.

Chris ursäktar sig. Inne på Solliden väntar Madeleine och barnen Leonore och Nicolas.

– Madeleine har lite vänner på besök med barn. Så det blir stranden och bad i dag. Ännu en fantastisk familjedag på Öland, konstaterar han med ett stort leende.

LÄS MER: Titta, kungafamiljen växer så det knakar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.