Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chris framtidsbeslut för Leonore: ”Vidtar åtgärder”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES
Foto: OLLE SPORRONG

Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills barn måste gå i svensk skola från sex års ålder för att kunna behålla sina kungliga titlar.

Men i en intervju med magasinet King berättar Chris att barnen står i kö till skolor i London.

– Vi vidtar åtgärder för att förbereda dem för vad vi skulle kunna kalla ett helt normalt liv, säger Chris O'Neill.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har två barn och ett tredje på väg.

Inför födseln av det första barnet, Leonore, spekulerades det vilt om huruvida hon skulle få en prinsesstitel och ingå i tronföljden. Familjen bodde då utomlands, i New York i USA.


LÄS MER: Chris om att vara gift med Madeleine: "Jag gnäller" 


Leonore fick en prinsesstitel, samtidigt som riksmarskalk Svante Lindqvist berättade att de inför beslutet granskat successionsordningen.

– Hon ska uppfostras från ungefär sex års ålder och ha hela sin skolgång i Sverige. Hon ska bli svensk, tala svenska felfritt och ta en svensk studentexamen, sa Svante Lindqvist i samband med födseln.

Prinsessan Leonore fyller under februari fyra år och med hovets tolkning innebär det att hon inom två år måste påbörja skola i Sverige för att behålla sin plats i den svenska tronföljden.

Chris: "Vi står i kö till skolor i London"

Men Chris O'Neill ger i en intervju med magasinet King, som finns i butik på torsdag den 15 februari, ett besked om att Madeleine och Chris ställt barnen i kö till skolor i London.

När skribenten Niklas Natt och Dag frågar vilken framtid Chris ser för sina barn svarar han:

– Bra fråga. Svaret är att vi inte vet, och därför vidtar vi alla åtgärder för att förbereda dem för vad vi skulle kunna kalla ett helt normalt liv. En bra utbildning, till att börja med. Vi står i kö till skolor i London, vilket man behöver göra fyra år i förtid, men tar annars ett år i taget.

Omslaget till King nummer 3, där Chris O'Neill gjort en stor intervju med skribenten Niklas Natt och Dag.
Foto: SANNA DAHLÉN/KING

Hovet: "Håller alla dörrar öppna"

Uttalandet ska dock inte tolkas som att paret har bestämt sig för att bo kvar i London, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

– Det Chris syftar på i intervjun med King är att här och nu bor de i England. Vad paret tänker sig längre fram är ingen information som jag har. Men det är naturligt att man håller alla dörrar öppna för att antingen fortsätta bo kvar i England, såväl som att flytta till Sverige, säger hon och fortsätter:

– Precis som för alla andra innebär det då att i god tid ställa sig i kö till skola för att säkra upp en plan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.