Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Charles om prins Andrew: ”Ett olösligt problem”

Prins Andrew anklagas för sexuella övergrepp
Prins Andrew anklagas för sexbrott.
Foto: DAVID MARIUZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Prins Charles.
Foto: TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK
Prins William.
Foto: PA WIRE/POOL SUPPLIED BY SPLASH / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Prins Andrew måste bryta tystnaden om sexbrottsanklagelserna. Det kräver prins Charles och prins William som fruktar att skandalen annars kan åsamka det brittiska kungahuset oåterkallelig skada, uppger källor för Daily Mail.

– Hans rykte totalförstörs i allmänhetens ögon, säger en källa som står Andrews familj nära.

Charles uppges enligt källor vara inställd på att Andrew aldrig kommer att kunna återvända till offentligheten eftersom han ser situationen som ett ”olösligt problem”.

Virginia Roberts Giuffre har stämt prins Andrew för att ha förgripit sig på henne vid flera tillfällen när hon var 17 år.

”För 20 år sedan kunde prins Andrew genom sin rikedom, makt, position och förbindelser begå övergrepp mot ett skrämt och sårbart barn som inte hade någon som skyddade henne. Det är sedan lång tid tillbaka dags för honom att stå till svars för sina handlingar”, står det i stämningsansökan som lämnats in vid en domstol i New York.

Prins Andrew har valt att inte kommentera stämningen och gömmer sig nu på kungliga residenset Balmoral tillsammans med drottning Elizabeth. Men källor vid hovet säger till Daily Mail att kungafamiljen blir alltmer frustrerad över prinsens tystnad kring de allvarliga anklagelserna.

”Familjen befinner sig i en extraordinärt besvärlig situation”

Andrews beslut att inte bemöta anklagelserna via en talesperson ifrågasätts.

– Familjen befinner sig i en extraordinärt besvärlig och känslig situation på grund av anklagelsernas natur. Själva är de ganska begränsade i vad de kan säga offentligt och hur de kan påverka situationen eftersom prinsen inte längre har några kungliga plikter, säger en källa vid hovet till Daily Mail.

Prins Charles och prins William uppges ha varit drivande i att prins Andrew lämnade sina kungliga plikter efter den kraftigt kritiserade BBC-intervjun 2019 när Andrew tillbakavisade sexbrottsanklagelserna. Nu uppger källor vid hovet att Charles och William fruktar att Andrews fortsatta tystnad efter att ha stämts skulle kunna skada det brittiska kungahuset bortom all räddning.

En källa säger till Times att Charles inte tror att Andrew någonsin kommer att återvända till offentligheten.

– Han har kommit till slutsatsen att det förmodligen är ett olösligt problem, säger källan till Times.


Se kritiserade prins Andrew-intervjun

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.