Live-published photos and videos via Shootitlive

Prinsessan Estelle tillsammans med sina föräldrar kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid nationaldagsfirandet 2016. Foto: SVEN LINDWALLPrinsessan Estelle tillsammans med sina föräldrar kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid nationaldagsfirandet 2016. Foto: SVEN LINDWALL
Prinsessan Estelle tillsammans med sina föräldrar kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid nationaldagsfirandet 2016. Foto: SVEN LINDWALL
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip i kortegen vid nationaldagen 2016. Foto: SVEN LINDWALLPrinsessan Sofia och prins Carl Philip i kortegen vid nationaldagen 2016. Foto: SVEN LINDWALL
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip i kortegen vid nationaldagen 2016. Foto: SVEN LINDWALL

Chans att se småprinsessor i kortegen på nationaldagen

Publicerad

Nationaldagen kommer att firas med pompa och ståt – i alla fall av kungafamiljen.

Kungen själv kommer resa till Växjö och kronprinsessan Victoria kommer befinna sig i Järfälla, innan de samlas för den traditionella kortegen genom Stockholm till Skansen.

Och kanske kan man få en glimt av de små prinsessorna och prinsarna under kortegen.

– Det är möjligt att någon eller några av de yngsta medlemmarna i kungafamiljen kommer att vara med i kortegen. Det beror oftast på ålder, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Den sjätte juni firas nationaldagen i Sverige. Vart fjärde år håller kungen tal på Skansen men däremellan reser han runt till olika platser i Sverige. Denna gång har turen kommit till Växjö.

– Kungen tycker att det är jätteviktigt att åka ut och fira nationaldagen i olika regioner och i olika län, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Tillsammans med drottning Silvia kommer kungen att besöka Kosta Boda, som i år firar 275 år. Kungaparet kommer bland annat att besöka glasbrukets hytta samt Kosta Bodas konstgalleri. Därefter kommer kungaparet att ta sig vidare till Linnéparken i Växjö och nationaldagsfirandet där. Och ifrån parken kommer kungen att hålla tal och dela ut fanor.

Vid nationaldagsfirandet förra året besökte kungen och drottning Silvia Sofiero slott i Helsingborg. I år besöker kungaparet bland annat Linnéparken i Växjö.Foto: TOMAS LEPRINCE

– Det är Sveriges nationaldag som firas och vi har mycket att värna och tacka för i vårt land, det svenska samhället och vår demokrati till exempel, säger Thorgren.

Kortege genom Stockholm

Men också i Järfälla kommer nationaldagen att firas kungligt. Detta med tal av kronprinsessan Victoria.

– Kronprinsessan brukar också tala på nationaldagen. Men de håller sig ofta i Stockholmstrakten eftersom hela kungafamiljen sedan samlas på Slottet och på Skansen på kvällen, säger Margareta Thorgren om kronprinsessans tal.

På Skeppsbron vid slottet i Gamla Stan skjuts salut (21 skott) klockan 12.00 och därefter kommer högvaktsavlösningen ur Livgardet ske, följt av ett musikprogram av Livgardets Dragonmusikkår.

Klockan 17.55 lämnar kungafamiljen i slottet i Gamla Stan i en hästanspänd kortege med beriden eskort ur Livgardet, längs Slottsbacken och mot Skansen där firandet fortsätter med en nationaldagskonsert. Kortegen komma åka vidare ut på Skeppsbron, följa Slottskajen, Norrbro och Gustav Adolfs torg för att sedan fortsätta ut på Strömgatan, Kungsträdgården, Hamngatan och Strandvägen och slutligen åka ut på Djurgårdsbron och följa Djurgårdsvägen och Singelbacken fram till Sollidenporten och Skansen.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia visar upp sin son prins Alexander utanför slottet på nationaldagen 2016.Foto: SVEN LINDWALL

Och kanske kommer vi också få en glimt av de små prinsessorna och prinsarna under nationaldagsfirandet, som kanske kommer delta i kortegen i Stockholm.

– Det är möjligt att någon eller några av de yngsta medlemmarna i kungafamiljen kommer att vara med i kortegen. Det beror oftast på ålder, säger Thorgren.

Firandet påverkar trafiken

Kortegen kommer innebära trafikavspärrningar i de aktuella områdena, även för buss och spårvagnstrafik. För med information besök sl.se.

Relaterade ämnen

Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.