Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Philip om sin tuffa tid i skolan

Prinsen talade öppenhjärtigt vid Skolforum i Stockholm.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Tillsammans med prinsessan Sofia har han engagerat sig djupt i frågor som rör dyslexi.Foto: OLLE SPORRONG

Prins Carl Philip berättar nu öppet om den kamp han bedrev i det tysta under sin tid i skolan.

Tillsammans med prinsessan Sofia vill han nu hjälpa andra.

– Genom hela min skolgång har jag brottats med min dyslexi, sa han i ett tal på måndagen.

Dyslexi är ett ämne som ligger prins Carl Philip varmt om hjärtat. Han har själv dyslexi och har sedan bröllopet med prinsessan Sofia valt att, genom Prinsparets stiftelse, driva frågor som rör dyslexi och mobbning på grund av dyslexi.

– Dyslexi är först och främst genetiskt, min pappa har det och Victoria också. Det kan arta sig på flera olika sätt - läs- och skrivsvårigheter, men också tal. Det är något som är jäkligt tufft, berättade Carl Philip när han medverkade i TV4:s "Hellenius hörna".

Prins Carl Philip, 20, med sina föräldrar, kungaparet, på Lundsbergs skola där han tog studenten 1999. Foto: ULF PALM / SCANPIX SVERIGE AB

På måndagsförmiddagen besökte han konferensen Skolforum på Stockholmsmässan i Älvsjö. Där togs prinsparets senaste satsning – Dyslexialand – upp. Dyslexialand är en kampanj för att informera och dela erfarenheter av dyslexi.

– Prinsessan Sofia och jag är båda mycket engagerade i det här projektet. Och vi sätter stort värde på möjligheten att få berätta om det för er, sa prinsen i ett tal på Skolforum.

Prins Carl Philip: "Har brottats med min dyslexi"

Han vände sig direkt till de lärare och pedagoger som satt i publiken och berättade om sin egen skolgång där dyslexin ständigt gjorde sig påmind.

– Genom hela min skolgång har jag brottats med min dyslexi. På samma sätt som många av era elever kämpar med olika utmaningar. Jag vet av egen erfarenhet vilken skillnad det gör att få känna att man lyckas. Att bli sedd för sin förmåga, och inte för sina begränsningar, sa prinsen i sitt tal.

"Då får man orken att kämpa lite till"

Prinsen besökte Skolforum på Stockholmsmässan i Älvsjö.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Prinsen tog upp hur viktigt det är att få känna: "Ja. Jag kan det här!".

– Då växer man. Då får man orken att kämpa lite till. Då vågar man ta sig över nästa hinder, sa prins Carl Philip.

 

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.