Carl Philip och Sofia om småbarnslivet: "Kaos"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia berättar om sitt nya tvåbarnsliv i en stor intervju med SJ:s ombordtidning Kupé.
Foto: OLLE SPORRONG
I augusti blev Carl Philip och Sofia föräldrar till lille Gabriel.
Foto: ERIKA GEDERMARK KUNGAHUSET.SE / KUNGAHUSET.SE

De vill stötta barn med dyslexi och bekämpa mobbning.

I en stor intervju med SJ:s ombordtidning Kupé berättar prins Carl Philip och prinsessan Sofia om sina kungliga roller – och om småbarnslivet hemma på Villa Solbacken.

– Vi försöker skapa så mycket familjetid som möjligt på kvällarna, med badning och nattning och att få rutiner på plats. Men fråga mig igen om ett par månader, säger Sofia.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia firar under tisdagen prins Gabriels andra månad i livet. Han föddes den 31 augusti och därmed blev också prinsparet tvåbarnsföräldrar.

I en intervju med SJ:s ombordtidning Kupé, som delas ut ombord på tågen, berättar paret för författaren Caroline Engvall om arbetet för att hjälpa barn med dyslexi och bekämpa mobbning. Kampanjen "Vi är Dyslexialand", som drivs av Prinsparets stiftelse, är ett exempel på det.

Carl Philip har själv dyslexi och det är en av anledningarna till hans engagemang i frågan.

– Den dåliga självkänslan finns i viss mån fortfarande kvar hos mig och den är svår, när man känner att man inte klarar av att leva upp till normen för hur man ska vara. Jag känner mig obekväm och det tar tid när jag ska skriva, även ett sms. Då får jag ta hjälp av nära och kära och andra hjälpmedel, till exempel stavningskontroller eller röstinspelning. Det är tur att vi lever i en sådan tid att sådana hjälpmedel finns, säger han till Kupé.

Omslaget till novembernumret av SJ:s ombordtidning "Kupé".
Foto: SJ

"Försöker skapa så mycket familjetid som möjligt"

Prinsparet berättar också om småbarnslivet hemma på Villa Solbacken.

Carl Philip tar bland annat upp hur häftigt det är att få följa med på Gabriels och storebror Alexanders resor genom livet och på frågan om vad paret mest ser fram emot med två barn svarar Sofia skämtsamt: "Blöjbyten och sömnlösa nätter".

Prinsparet med sina söner Gabriel och Alexander.
Foto: ERIKA GERDEMARK / KUNGAHUSET.SE

Småbarnslivet är alltså inte särskilt annorlunda bara för att det är en kunglig familj, menar paret. En vanlig vardagskväll beskrivs av Carl Philip för Kupé:

– Kaos. Att tvingas äta middag sent. Det blir lite annorlunda med två barn än med ett...

Prinsessan Sofia säger till tidningen:

– Vi försöker skapa så mycket familjetid som möjligt på kvällarna, med badning och nattning och att få rutiner på plats. Men fråga mig igen om ett par månader, haha. Nu sover och äter Gabriel mest, men vi har ändå fått ett par små glimtar av att det är tuffare med två än med ett barn. Men det är även dubbelt så mycket kärlek.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Carl Philip och Sofia om oron

Även när det kommer till orosmoln så delar Carl Philip och Sofia de vanliga funderingarna med många andra småbarnsföräldrar.

– Vi oroar oss nog för liknande saker som andra föräldrar gör, som mobbning och utanförskap. Det är sådant som vi i dag arbetar med i vår stiftelse. Vi vill att våra barn ska finna en plats i livet där de känner sig trygga och vi som föräldrar kommer att göra vårt bästa för att skapa en sådan plats, säger Sofia till Kupé.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.