Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prinsparet: "Hat känns
oavsett vem du är"

Prinsparet Carl Philip och Sofia börjar blogga.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Här är lilla familjen vid fotografering på Solliden tidigare is omras.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Sofia, Alexander och Carl Philip.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia börjar blogga!

Här är deras starka ord om hatet de har varit utsatta för:

– Att utsätta en människa för mobbning är hemskt. Att utsätta ett barn för mobbning är fruktansvärt. Vi kan inte förstå vad alla går, eller har gått igenom, men vi har båda upplevt näthat.

Nu i dag på eftermiddagen valde prins Carl Philip och prinsessan Sofia att smygstarta sin hemsida för "Prins Carl Philips och prinsessan Sofias stiftelse".  När prins Carl Philip och prinsessan Sofia gifte sig 2015 startade de en bröllopsstiftelse.

Precis som när kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig 2010, valde Carl Philip och Sofia att starta en stiftelse som ska hjälpa barn och ungdomar. Den bygger bland annat på frivilliga gåvor. Den som ger ett ekonomiskt bidrag får ett skriftligt tack från stiftelsen.

"Mobbning är fruktansvärt"

Nu lanserar paret också en blogg på sin hemsida och det är Sofia och Carl Philip själva som gör första inlägget.

– Ja, det stämmer. Prinsparet har valt att göra första blogginlägget och det handlar om de ämnen som engagerar dem och är centrala i den här satsningen, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

– Det kommer varje vecka vara nya blogginlägg och det ska vara stiftelsens blogg. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia ska vara med och skriva med andra gästbloggare, förklarar Margareta Thorgren.

Blogginlägget.

Det är starka ord i parets första blogginlägg. De går till starkt angrepp mot all form av mobbning.

– Att utsätta ett barn för mobbning är fruktansvärt, skriver de.

"Viktigare än någonsin"

De tar upp att de nyligen har blivit föräldrar till prins Alexander och att det nu känns ännu mer aktuellt att göra något åt det hat som finns i samhället:

"Hat känns oavsett vem du är och som nyblivna föräldrar känns det viktigare än någonsin för oss."

De skriver också om sina egna erfarenheter av hatet:

"Varje dag upplever barn runtom i Sverige mycket värre saker än det vi har upplevt."


Här är prins Carl Philips och prinsessan Sofias första blogginlägg i sin helhet

"Vi är stolta att inviga denna blogg som ska uppmärksamma mobbning och alla dem som drabbas av mobbning. Främst kommer vi att fokusera på näthat och att leva med dyslexi, ämnen som ligger oss båda nära. Bloggen kommer bland annat innehålla gästbloggare och artiklar som vi tycker är viktiga. Varmt välkomna till vår Stiftelse! Att utsätta en människa för mobbning är hemskt. Att utsätta ett barn för mobbning är fruktansvärt. Ord sårar inte bara för stunden och slag gör inte bara ont i ett ögonblick. Mobbning ger sår som för många varar hela livet. Vi kan inte förstå vad alla går, eller har gått igenom, men vi har båda upplevt näthat. Det har gett oss en förståelse och en drivkraft att arbeta med frågorna och en vilja att hjälpa andra. Hat känns oavsett vem du är och som nyblivna föräldrar känns det viktigare än någonsin för oss. Varje dag upplever barn runtom i Sverige mycket värre saker än det vi har upplevt. Pikarna, slagen och utanförskapet blir med tiden en ryggsäck som kan knäcka vilken stark rygg som helst. Istället för livsglada lekande barn förvisas de till hörn på skolgården, utan tro på sig själva och utan tilltro till samhället eller de vuxna runtomkring sig. Det ska inte behöva vara så, och det duger inte bara att ropa på att någon måste göra något. Ansvaret är vårt tillsammans, varje dag, för varje barn. Det är vår skyldighet som vuxna att tala med våra barn, men också att vara goda föredömen. Därför startar vi Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse, för att stärka det goda samtalet, stärka de positiva förebilderna och för att stärka alla barn, både dem som mobbas, dem som mobbar och dem som passivt står vid sidan om. Det goda samhället byggs på goda medborgare. Och goda medborgare kommer från stark självkänsla och tro på sitt eget värde. Inget barn förtjänar mindre än så."

FAKTA

FAKTA:

Om stiftelsen från hovet:

"Prinsparets stiftelse bildades i samband med giftermålet mellan prins Carl Philip och prinsessan Sofia 13 juni 2015. Syftet med stiftelsen är att främja och stötta barn och ungdomar i omsorgs- och utbildningsfrågor, ändamål som engagerar och ligger prinsparet varmt om hjärtat"

Om nätmobbning:

Nätmobbning förekommer mest i åldrarna 12 till 15 år.

I Friends.se nätrapport 2015 svarade 1 041 barn och unga i åldern 10-16 år på frågor från TNS Sifo. Rapporten avslöjar att var tredje ung har utsatts för kränkningar i sociala medier. 6 procent av de tillfrågade svarade att de är eller har varit nätmobbade. Det är ungefär två elever per klass.

2014 var Facebook den digitala plattform där flest blev nätmobbade, enligt Friends.se. 2015 var det KiK och spelvärlden på nätet där de flesta ungdomar och barn blev mobbade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.